Исландия избира днес нов парламент

https://crimesbg.com/po-sveta/islandiya-izbira-dnes-nov-parlament/45214 Crimesbg.com
Исландия избира днес нов парламент
 

 


 

Исландия избира днес нов парламент, като избирателните секции ще отворят в 10.00 ч. ( също и по Гринуич), предаде ДПА.

Първите предварителни резултати ще станат ясни скоро след затварянето на избирателните секции в 22.00 ч., но окончателните резултати са очакват едва утре сутрин, предава БТА.

 

 

 

Исландският еднокамарен парламент – Алтинг, който е най-старият в света, се състои от 63 места, което означава, че за парламентарно мнозинство са необходими 32 места.

Експерти прогнозират оспорвана надпревара и смятат, че бъдещото правителство може да се състои от коалиция от четири или дори пет партии от левоцентристкия спектър.

Исландия, която не е страна членка на Европейския съюз, е управлявана от премиерката Катрин Якобсдотир през последните четири години.

Четирийсет и пет годишната министър-председателка е популярна в страната, но нейното Движение на левите зелени загуби част от обществената си подкрепа заради това, че след последните парламентарни избори през 2017 г. тя сформира необичайна правителствена коалиция с консервативната Партия на независимостта и либералната Прогресивна партия.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.