Кубински визуален артист бил принуден да намери убежище в Европа

https://crimesbg.com/po-sveta/kubinski-vizualen-artist-bil-prinuden-da-nameri-ubezhishte-v-evropa/45625 Crimesbg.com
Кубински визуален артист бил принуден да намери убежище в Европа
 

 


 

Кубинският визуален артист Хамлет Лавастида, който бе арестуван в родината си на 26 юни, е бил освободен в събота и принуден да потърси убежище в Европа, където е пристигнал в неделя, съобщи БТА, цитирайки АФП.

„Политическата полиция наложи на двама ни изгнание като условие той да получи свобода“, написа поетесата във Фейсбук и отбеляза, че двамата вече са в Шенгенското пространство. „Разменната монета бе да напуснем страната“.

Близки до кубинския творец казаха за АФП, че първа дестинация за двойката в Европа е Полша, където Лавастида (38 г.) има син.

„Надяваме сте да сте пътували добре и че най-сетне имате възможността да прекарате време със сина си Лео. Щастливи сме, че сте свободни“, пише в акаунта в Туитър на полското посолство в Хавана. Публикацията потвърди местонахождението на артистите.

„Освобождаването от ареста е момент на радост за Хамлет, за семейството и за всички, които се бориха за него“, съобщиха от неправителствените организации ПЕН Америка и ПЕН Интернешънъл.

Лавастида бе задържан на 26 юни тази година, няколко часа след завръщането си в Куба от няколко месеца престой в Германия. Той бе обвинен в „подтикване към престъпна дейност“ в социалните мрежи. Катрин Биске обясни тогава, че обвиненията срещу художника са, че е предлагал в частни разговори на други дисиденти банкнотите на кубинската национална валута да носят знака на протестното движение „Сан Исидро“ и на независимото сдружение на кубински артисти и интелектуалци 27N, от което предложение не последвало нищо.

Движението „Сан Исидро“ организира гладна стачка през ноември 2020 г. и демонстрация на стотици млади артисти, която бе разпространена в интернет, заради задържането на един от активистите.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.