Лавата от вулкана на остров Ла Палма образува пирамида в океана

https://crimesbg.com/po-sveta/lavata-ot-vulkana-na-ostrov-la-palma-obrazuva-piramida-v-okeana/46062 Crimesbg.com
Лавата от вулкана на остров Ла Палма образува пирамида в океана
 

 


 

Потокът от лава, изригвана от вулкана на испанския остров Ла Палма, който пада от една скала в океана, е образувал във водата своеобразна пирамида, висока 50 метра. Това съобщи днес в Туитър Испанският институт по океанография, предаде ТАСС.

Тази нощ лавата достигна крайбрежието на острова. По-рано властите наредиха на хората в няколко общини да не излизат навън и забраниха на корабите влизането в местната акватория на разстояние почти 4 км от съображения за сигурност, предава БТА.

 

 

 

Испански вулканолози обясниха, че когато лавата с температура над 1000 градуса влиза в контакт със студената вода с температура 20 градуса, протича реакция и се образуват „стълбове от водна пара, съдържащи солна киселина поради значителното съдържание на хлорид в морската вода“. Освен това тези стълбове съдържат миниатюрни частици вулканично стъкло, добавиха експертите.

 
Лавата от вулкана на остров Ла Палма образува пирамида в океана

Те уточниха, че въпросната реакция „представлява локална опасност – ясно ограничена – за хората, които посещават или се намират в крайбрежната зона, където протича споменатият контакт между лавата и морето“. „Вдишването или допирът до кисели газове и течности може да раздразни кожата, очите и дихателните пътища, също и да затрудни дишането, особено у хора с вече съществуващи респираторни заболявания“, отбелязаха специалистите.

 

Вулканът започна да изригва на 19 септември и лавата вече разруши стотици жилища; евакуираните са близо 6000. Засега пострадали няма.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.