Мръсният въздух е по-голям убиец от цигарите и катастрофите

https://crimesbg.com/po-sveta/mrasniyat-vazduh-e-po-golyam-ubiec-ot-cigarite-i-katastrofite/45076 Crimesbg.com
Мръсният въздух е по-голям убиец от цигарите и катастрофите
 

 


 

Скъсява живота с 6 години, показа ново проучване

 

 

 

Мръсният въздух отнема до шест години от живота на милиарди хора по света. Ново проучване доказва, че той е далеч по-мощен убиец от тютюнопушенето, автомобилните катастрофи или вируса на ХИВ, съобщи в. “Гардиан”.

Според изследователите

изгарянето

на въглища

е основният

виновник

за замърсяването. Сред най-засегнатите страни в световен мащаб е Индия. Средностатистическият гражданин там среща смъртта шест години по-рано.

През последните 7 години Китай успя да регулира замърсяването на въздуха. Въпреки това то все още скъсява с две години и шест месеца продължителността на живота на китайците.

Изгарянето на изкопаеми горива води освен до замърсяване на въздуха и до криза с климата, посочват изследователите. Вследствие от него се образуват редица горски пожари и се завърта порочен цикъл.

Научният екип илюстрира възможните варианти за бъдещето ни, като подчертава пряката зависимост от участието и намесата на правителствата на отделните страни.

Налагането на ограничения заради коронавируса намали замърсяването на околната среда. Хималаите започнаха да се виждат ясно от някои индийски градове, но пък

пожари в

западните

американски

щати докараха

сериозен смог

чак до Ню Йорк

на изток.

“Замърсяването на въздуха е най-голямата външна заплаха за здравето на хората на планетата, а това не е широко осъзнато със силата и енергията, както би трябвало”, казва проф. Майкъл Грийнстоун от Университета на Чикаго. Заедно с колегите си той е разработил Индекс за въздуха и качеството на живота (AQLI).

Един жител на Земята губи до две години и 2 месеца от живота си с днешните нива на замърсяване на въздуха. Ако нищо не се промени, това добавя до 17 милиарда загубени години, казва Грийнстоун.

“Какво друго на

планетата кара

човечеството да

губи до 17 млрд.

години живот?

Още повече ние не го оставяме да се случва, ние го причиняваме – казва той. – Най-поразителното е, че има големи държави, където комбинацията от правителствените и социалните норми на практика кара хората да водят драстично по-кратък и болнав живот.” Преминаването към по-чиста енергия и засилването на мерките за качество на въздуха в съществуващите топлоцентрали са намалили замърсяването в много държави.

Неокончателните данни за 2020 г. показват, че качеството на въздуха в Европа се е подобрило. Според Европейската агенция по околната среда това се дължи на ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията от COVID-19, но също и на благоприятни метеорологични условия и намалени емисии.

Въпреки това много европейци дишат ежедневно въздух с неприемливо високи нива замърсители, предупреди европейската агенция, цитирана от Ройтерс.

Разпространените данни за 2019 и 2020 г. са събрани от 4500 измервателни станции в 40 държави. Повечето страни надхвърлят границите поне за един основен замърсител на въздуха.

Концентрациите на фини прахови частици са най-високи в Централна и Източна Европа, където се използват повече твърди изкопаеми горива за отопление и в промишлеността. Концентрациите на озон са особено високи в южната част на Стария континент.

Повече от 400 000

души умират

годишно в Европа

заради проблеми, свързани с тези замърсители. ЕС има определени граници за 13 замърсителя на въздуха, но на СЗО те са по-строги. (Виж карето.)

Новото проучване изчислява броя на допълнителните години живот, които хората ще получат, ако нивата на замърсяване на въздуха в страните са редуцирани до определените от Световната здравна организация.

В Индия цифрата е 5,9 години – като в северната част на страната 480 милиона души дишат мръсен въздух – 10 пъти повече от всякъде другаде по света, твърдят учените.

Намаляването на замърсяването ще добави 5,4 години живот в Бангладеш и Непал и 3,9 г. в Пакистан. В Централна и Западна Африка въздействието на праховите частици върху продължителността на живота е сравнимо с вируса на ХИВ и маларията, но получава далеч по-малко внимание. Повечето хора в делтата на Нигер губят почти 6 години от живота си при 3,4 за средностатистическия нигериец.

През 2013 г.

Китай започна

война срещу

замърсяването

и успя да го

намали с 29%,

като така добави средно 1,5 години към продължителността на живот.

Изкопаемият газ е значително по-малко замърсяващ от въглищата. През юни Япония обяви, че ще предложи 10 милиарда долара помощ за проекти за декарбонизация на енергията в Югоизточна Азия, включително газови електроцентрали.

Известно е, че с газ все още се задвижва отоплението по света. Бившият шеф за климата на ООН Кристиана Фигерес посочва: “Нека бъдем ясни, газта не е алтернатива на въглищата и не е преходно гориво.

Инвестициите

в газ трябва да

спрат незабавно,

за да се постигне въглеродна неутралност до 2050 г.”.

Според проучване сърдечните и белодробните проблеми са най-големият причинител на ранна смърт. Анализът се основава на замърсяване с малки частици, но е вероятно да включва ефектите и на други замърсители на въздуха, тъй като всички те са концентрирани на едни и същи места. Оценките за замърсяването на въздуха по света са получени от сателитни данни с разделителна способност 6 км.

 

Още по-строги препоръки

на СЗО намаляват наполовина

границите за праховите частици

Световната здравна организация направи по-строги насоките си за качеството на въздуха за първи път от 2005 г., надявайки се да стимулира страните към въвеждане на чиста енергия и предотвратяване смъртта и болестите, причинени от замърсяването.

Новите препоръки намаляват наполовина границите на СЗО за праховите частици, известни като PM2.5, които са по-малки от 2,5 микрометра (по-малко от една трета от ширината на човешки косъм). Това е достатъчно малко, за да навлезе такава частица дълбоко в белите дробове и дори да попадне в кръвта. 

Съгласно новите граници средногодишните концентрации на PM2.5 не трябва да са по-високи от 5 микрограма на кубичен метър. Старите препоръки определят средногодишния лимит на 10 микрограма. Но учените са установили, че дългосрочното излагане на дори толкова ниски концентрации все още допринася за сърдечни и белодробни заболявания, инсулт и други отрицателни въздействия върху здравето.

Новите препоръки, включително за прахови частици и азотен диоксид, които се съдържат в емисиите от използване на изкопаеми горива, биха могли да спасят “милиони животи”, се казва в съобщението на СЗО, цитирано от Ройтерс.

Замърсяването на въздуха убива най-малко 7 милиона души преждевременно всяка година. “Изследванията показват, че дори при много ниски нива замърсяването на въздуха засяга всички части на тялото – от мозъка до растящото бебе в утробата на майката”, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус на пресконференция.

СЗО, която е част от структурите на ООН, се надява, че промяната ще насърчи 194-те страни членки към действия, водещи до намаляване емисиите от изкопаеми горива, които също водят до изменението на климата. В световен мащаб страните са под натиск да обещаят смели планове за намаляване на емисиите преди конференцията на ООН по климата през ноември в Глазгоу.

Учените приветстваха новите препоръки, но и изказаха притеснения, че някои държави ще имат проблеми с прилагането им, като се има предвид, че голяма част от света не отговаря и на по-старите, не толкова строги стандарти.

Експерти заявиха, че усилията за ограничаване на замърсяването чрез намаляване използването на изкопаеми горива биха донесли двойна полза – както за подобряване на общественото здраве, така и за намаляване на емисиите, затоплящи климата.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.