НАТО увеличава патрулите близо до границата на Косово със Сърбия

https://crimesbg.com/po-sveta/nato-uvelichava-patrulite-blizo-do-granicata-na-kosovo-sas-sarbiya/45694 Crimesbg.com
НАТО увеличава патрулите близо до границата на Косово със Сърбия
 

 


 

Военните части на НАТО засилиха патрулите си в близост до граничните пунктове Бръняк и Ярине в Северно Косово, които са блокирани от местните сърби от миналата седмица, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

На видео кадри се вижда бронирана техника на НАТО на фона на барикади от камиони и други превозни средства по косовската граница с Сърбия.

Сърбите от Северно Косово блокираха двата главни гранични пункта, след като миналия понеделник косовското правителство започна да сваля сръбските регистрационни номера на автомобилите и да ги заменя с косовски временни номера, валидни 60 дни. Този ход изостри напрежението между Косово и Сърбия и накара НАТО и ЕС да отправят призиви за сдържаност към двете страни.

Косовското правителство твърди, че действията му са в отговор на действията на сръбските власти, които от 2008 година, когато Косово обяви независимост, свалят регистрационните номера от автомобилите с косовска регистрация.

Повишеното напрежение вече доведе до насилие – две сгради на вътрешното министерство в северната част на Косово включително пункт за издаване на регистрационни номера на автомобили, бяха нападнати в събота. В същото време Сърбия започна военни маневри, а сръбски военни самолети извършват прелети в близост до границата в знак на протест.

Мисията на НАТО в Косово, която наброява 5000 души и следи за запазването на мира, съобщи днес, че са „увеличени броят и продължителността на рутинните патрули в цяло Косово, включително в Северно Косово“.

Сърбия изгуби контрола си над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 г., припомня Ройтерс.

Косово обяви независимост през 2008, която беше подкрепена от САЩ, Великобритания и повечето членки на ЕС, но членството в ООН е блокирано от Русия, която е традиционен съюзник на Сърбия.

През 2013 година Белград и Прищина започнаха диалог с посредничеството на ЕС с цел разрешаване на откритите въпроси помежду им, като до днес е постигнат малък напредък, отбелязва Ройтерс.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.