Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

https://crimesbg.com/po-sveta/nikola-yankov-vdiganeto-na-pensiite-mozhe-da-ni-poprechi-za-evrozonata/44953 Crimesbg.com
Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната
 

 


 

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв.

Докато през последните месеци цените на основните метали и нефта са се понижили, цените на газа и въглищата остават високи. Причина е, че основните потребители – Китай и Индия – са повишили потреблението си. Производителите и играчите все още не са готови да направят промяна, въпреки фискалните стимули.

 

 

 

„Зелената сделка или политиката за конвертирането на икономиката към възстановяеми източници засега е повече политическо говорене и по-малко икономика“, каза Янков.

Янков посочи, че инфлацията в момента е около 3%, като не очаква сериозно повишение. Той прогнозира задържане и дори спад в цените в следващите няколко месеца.

Влизането на България в еврозоната е от стратегическо значение, защото ще я постави на масата с големите играчи в Европа. Засега България стои извън този кръг. Същевременно Европейският съюз „само си търси повод да не ни допусне“. България трябва да е проактивната страна в този процес.

За това е от изключително значение българските политически партии да заявят ясна позиция по въпросите за евроинтеграцията.

Като повод България да не бъде приета в еврозоната Янков вижда ръста на дефицита на бюджета след повишаването на пенсиите. Популистка мярка, която Янков определя като икономически неразумно поведение. Той отчита като пропуск това, че средства от бюджета не са били инвестирани в бизнеса и то в сфери, които биха довели до икономически ръст.

България може да изгуби 12-те милиарда лева от Плана за възстановяване и развитие, защото е последната държава, която не го е изпратила. Причината за това се крие в отказ от поемането на политическа отговорност.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.