Расте броят на новите случаи на КОВИД-19 в Румъния

https://crimesbg.com/po-sveta/raste-broyat-na-novite-sluchai-na-kovid-19-v-rumaniya/44463 Crimesbg.com
Расте броят на новите случаи на КОВИД-19 в РумънияВ Румъния през последните 24 часа са регистрирани 6789 нови случая на КОВИД-19, което е два пъти повече от вчера и е най-високият дневен брой от началото на годината, съобщава сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

80 от тях са повторно заразени пациенти, които са дали положителен тест повече от 180 дни след първото заразяване.Регистрирани са 129 смъртни случая, като 120 от тях са при лица със съпътстващи заболявания.

В профилираните лечебни заведения се намират 8334 пациенти с КОВИД-19, а 990 души са в интензивни отделения, включително 20 малолетни лица.

Вече три окръга в страната – Илфов, Сату Маре и Тимиш – са в червен сценарий със сумарно ниво на заболеваемост над 3 на 1000 жители за последните 14 дни. Столицата Букурещ остава в жълт сценарий със заболеваемост от 2,91 на 1000 жители.

Министерството на здравеопазването съобщи днес, че страната разполага с общо 1131 легла за пациенти с КОВИД-19 в интензивните отделения, а 990 от тях в момента са заети, предаде Аджерпрес.

На национално ниво в момента са свободни 16 легла в интензивни отделения за пациенти с КОВИД-19 извън резервираните за пациенти с определени медицински състояния. В Букурещ има шест свободни легла в момента, уточни министерството.

Премиерът Флорин Къцу заяви, че ще поиска проверка на начина, по който министерството на здравеопазването се е подготвило за четвъртата вълна на пандемията, визирайки недостатъчния брой легла в интензивните отделения, съобщава телевизия Диджи24.

„Ще поискам разследване, искам да знам как сме се подготвили за четвъртата вълна. Знаехме, че идва. Казах, че не искам да се намалява броят на леглата в интензивните отделения за КОВИД-19“, заяви премиерът, като добави, че който не е взел предвид думите му, ще бъде държан отговорен.

Същевременно Къцу изключи варианта за нов локдаун, като отбеляза, че подобна мярка „не помогна с нищо, а само забави нещата“.

„Това, което искам да видя, е увеличение на ваксинацията, защото това е единственото решение, чрез което можем да преодолеем пандемията“, изтъкна премиерът.

От своя страна временният здравен министър Чеке Атила заяви, че ваксинация с трета доза ще се прави „категорично“ от тази есен, като приоритетни категории ще бъдат здравните служители и лицата с хронични заболявания.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.