Рекорден ръст на убийствата в САЩ миналата година

https://crimesbg.com/po-sveta/rekorden-rast-na-ubiystvata-v-sasht-minalata-godina/45785 Crimesbg.com
Рекорден ръст на убийствата в САЩ миналата година
 

 


 

В САЩ миналата година са били извършени над 21 500 убийства – с 30 процента повече в сравнение с предходната 2019 г., съобщи Франс прес, като цитира статистика, публикувана от Федералното бюро за разследване (ФБР).

Няколко големи американски града вече докладваха за такива тревожни рекорди. Това обаче са първите официални данни, компилирани от информацията, предоставена от правоохранителните органи в цялата страна. Ръстът на убийствата в Съединените щати е рекорден, откакто ФБР започва да води тази статистика през 60-те години на 20-и век, предаде БТА. 

 

 

 

През 2020 г., белязана от избухването на пандемията от новия коронавирус, убийствата са се увеличи навсякъде в САЩ, особено от месец юни нататък. Щатът Луизиана остава начело в мрачната статистика.

Броят на убийствата в страната е на най-високото си равнище от четвърт век. Той обаче все пак е под пика от 80-те години на миналия век.

Около три четвърти от убийствата в САЩ миналата година (77 на сто) са били извършени с огнестрелни оръжия. Този дял е бил 74 процента през предходната 2019 г.

Стрелбите с жертви са често явление в Съединените щати. Президентът демократ Джо Байдън спомена за „епидемия“ и иска да затегне контрола върху огнестрелните оръжия – въпрос, който обаче предизвиква полемика в страната.

Миналата година в САЩ са били извършени 6,5 убийства на 100 хиляди жители. За сравнение през 2018 г., от когато са последните данни на Световната банка, в Мексико е имало 35 убийства на 100 хиляди жители, в Бразилия – 27, в Русия – 8, а във Франция и Германия – по 1.

В Съединените щати все още няма официална статистика за тази година. Наличните данни от американски градове обаче не показват намаляване на убийствата, отбелязва АФП.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.