Режисьорът Виталий Мански: Горбачов е жив физически, но това, което се е опитал да направи в своята страна, е умряло

https://crimesbg.com/po-sveta/rezhisyorat-vitaliy-manski-gorbachov-e-zhiv-fizicheski-no-tova-koeto-se-e-opital-da-napravi-v-svoyata-strana-e-umryalo/45529 Crimesbg.com
Режисьорът Виталий Мански: Горбачов е жив физически, но това, което се е опитал да направи в своята страна, е умряло
 

 


 

Режисьорът Виталий Мански коментира последния си филм си „Горбачов рай“ в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви. Лентата ще представи пред българската публика на „София филм фест“.

„Русия смени своята идеология“, казва той. Дава за пример думите на Владимир Путин, че разпадането на СССР е трагедия. „Горбачов е жив физически, но това, което се е опитал да направи в своята страна е умряло“, допълва той. Мански изпитва уважение към Горбачов, защото по неговото време е имал надежда.

 

 

 

„Като документалист ми беше много интересно как е устроена властта“, казва режисьорът, който преди години създаде лента и за Путин. „Отчасти бях използван и съм носител на вината, че може би някои хора са гласували за Путин, защото са видяли моя филм за него“, обяснява той. От дистанцията на времето смята, че ленатата му не е изиграла чак такава роля.

„Мисля, че най-напред Путин работеше за своите създатели. Когато получи президентското кресло, постепенно, но достатъчно бързо започна да внедрява своията идея за Русия“, обяснява Мански. Той опознава Путин, докато снима филма си за него. Опитал се да изясни какви са позициите му, а на моменти дори спорил с него. Сега не може да си представи ситуация, в която някой да му противоречи.

Режисьорът смята, че липсват демократически институции в Русия. „Мисял, че Западът е изключително наивен. Той наивно предполага, че Русия играе по правилата“, допълва той. 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.