Румъния дава на родителите 75% от заплатата, ако са у дома заради онлайн обучение на децата

https://crimesbg.com/po-sveta/rumaniya-dava-na-roditelite-75-ot-zaplatata-ako-sa-u-doma-zaradi-onlayn-obuchenie-na-decata/44515 Crimesbg.com
Румъния дава на родителите 75% от заплатата, ако са у дома заради онлайн обучение на децата
 

 


 

Румънският премиер Флорин Къцу обяви днес, че правителството ще приложи и през учебната 2021-2022 г. мярката, която предвижда родителите да получават 75 процента от брутната си заплата, ако им се налага да си останат вкъщи в случай че учениците преминат към онлайн обучение, съобщава сайтът Зиаре, цитиран от БТА. Вече 17 600 ученици и деца от предучилищните групи учат онлайн, след като в класовете или групите са били установени случаи на COVID-19.

 

 

 

„Аз казах, че бихме искали физическо присъствие и ще направя всичко, за да има физическо присъствие през 2021-2022 г. Разбира се, ако вървим в тази посока и има затворени училища или класове, а родителите трябва да си останат вкъщи, имахме една мярка миналата година да ги подкрепяме финансово с до 75 процента от средната брутна заплата. Ще въведем отново тази мярка“, посочи Къцу, като уточни, че това не се отнася за родителите, които работят от вкъщи.

Съгласно извънредно постановление от 2020 г. родителите, които имат деца до 12 години, записани в образователната система, имат право на свободни дни, независимо дали работят в държавния или частния сектор, а стойността на обезщетението им възлиза на 75 процента от брутната заплата, но не повече от 75 процента от средната брутна заплата за страната.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.