След маратон от осем заседания МВФ твърдо зад Кристалина, САЩ с резерви – искат мерки (Обзор)

https://crimesbg.com/po-sveta/sled-maraton-ot-osem-zasedaniya-mvf-tvardo-zad-kristalina-sasht-s-rezervi-iskat-merki-obzor/46759 Crimesbg.com
След маратон от осем заседания МВФ твърдо зад Кристалина, САЩ с резерви – искат мерки (Обзор)
 

 


 

Все пак официално Вашингтон потвърди, че липсата на преки доказателства за вина на българката прави смяната ѝ на ръководния пост във фонда неоснователна

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) потвърди, че има пълно доверие в управляващата директорка Кристалина Георгиева. Това стана след анализ на твърденията, че по време на работата си в Световната банка българката е оказала натиск над експерти да променят данни по начин, който би облагодетелствал Китай, предадоха световните агенции. Решението слага край на съмненията за лобиране в полза на Пекин, а Георгиева

 

 

 

остава на поста си, за да

довърши мандата си начело на

международната финансова институция

“След като разгледа в цялост всички представени елементи, съветът потвърждава пълното си доверие в ръководството и капацитета на генералната директорка да продължи да изпълнява ефикасно функциите си”, гласи публикуваното съобщение.

От представените данни не може да се направи категоричен извод, че Кристалина Георгиева е изиграла неправомерна роля в изготвянето на класацията “Да правиш бизнес” през 2018 г., докато е била генерален директор на Световната банка. Това е окончателното заключение на 24-членния борд на МВФ по казуса след маратон от осем заседания и две обширни изслушвания с Георгиева и правната кантора, изготвила критичния доклад срещу нея.

В документа, изготвен за Световната банка, се твърдеше, че Георгиева и други високопоставени служители на банката са оказвали натиск върху свои подчинени, за да бъде поставен Китай по-напред в класацията в момент, когато банката е търсела подкрепата на Пекин за сериозно увеличение на капитала си, припомня Ройтерс.

Българката категорично отхвърли обвиненията срещу нея още в момента на появата им. Събитията, за които става дума, датират от 2017 г. Георгиева стана управляващ директор на МВФ през октомври 2019 г., като замени на поста французойката Кристин Лагард.

“За мен е чест да ръководя един толкова талантлив екип, който работи неуморно, за да се справи с най-големите световни предизвикателства – от борбата с COVID-19 до борбата с климатичните промени и неравенствата по света”, заяви тя след обявяването на решението.

Управителният съвет от своя страна заяви, че вярва в стремежа на шефката на МВФ да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност във финансовата организация. В същото време се планира среща на борда, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност.

Георгиева благодари на управителния съвет за доверието и подчерта за пореден път, че отправените ѝ обвинения са били неоснователни, съобщи АФП. Пред френската агенция българката е

признала, че минава през

труден момент в личен план

Тя посочва, че доверието и почтеността са крайъгълни камъни за международните организации, за които работи повече от четири десетилетия.

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е заявила в понеделник в разговор с директорката на МВФ, че докладът на правната кантора “УилмърХейл” е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна. Необходимо е обаче да се вземат активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията, предоставяна от институцията, се казва в изявление на Йелън. Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.

Франция и други европейски правителства изразиха подкрепата си за Георгиева още миналата седмица в специална резолюция, но САЩ и Япония, които са най-големите вносители във фонда, настояваха за допълнително разясняване на ситуацията. АФП също посочва, че в съвета се е получило разцепление – от едната страна са били Франция, Великобритания и Европа като цяло, които без резерви са застанали зад българката, и САЩ и Япония, които са били по-въздържани.
 

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.