Спряха парите за туроператори, за да не отиват главно в чужди, пак ще искаме “да” от Брюксел (обзор)

https://crimesbg.com/po-sveta/spryaha-parite-za-turoperatori-za-da-ne-otivat-glavno-v-chuzhdi-pak-shte-iskame-da-ot-bryuksel-obzor/44516 Crimesbg.com
Спряха парите за туроператори, за да не отиват главно в чужди, пак ще искаме “да” от Брюксел (обзор)
 

 


 

Помощта от 35 евро за докаран турист е формулирана от депутатите по нов начин в бюджета

 

 

 

 

Министерството на туризма спря временно отпускането на помощта от 35 евро за всеки докаран със самолет турист в България. Причината е, че в публикуваните вече в “Държавен вестник” промени в Закона за бюджета за 2021 г. помощта е формулирана по нов начин. Вместо да се отпуска за всяка седалка в чартърен полет на авиокомпания с лиценз да лети до България, в новия текст пише “български авиопревозвач”.

Според хората на служебния министър на туризма Стела Балтова това налага промяна в кръга на бенефициентите и трябва да се иска нова нотификация от Европейската комисия.

Решението е взето насред процедурата по третата фаза от отпускането на тези помощи, при която туроператорите се подпомагат за докараните през последния летен сезон туристи. Парите за предните две фази – около 10 млн. лв., вече са раздадени, но те бяха за миналото лято и за зимния сезон. Предвиждаше се и четвърта фаза за предстоящия зимен сезон.

Цялата помощ е на стойност около 55 млн. лв. и за отпускането на тези пари от държавния бюджет България кандидатства още през пролетта на 2020 г., а разрешението от Брюксел дойде през юли същата година.

Справка на “24 часа” показа, че промяната в законовия текст е направена по време на заседание на бюджетната комисия в парламента на 10 септември. Предложението е на двама депутати – Любомир Каримански от “Има такъв народ” и Йордан Цонев от ДПС. Мотивът, изтъкнат от тях, е, че е по-удачно от тези помощи за насърчаване на чуждите туристи да се възползват български авиопревозвачи, а не чужди.

 

От справка, която “24 часа” получи от туристическото министерство, личи, че действително в първата фаза на помощта най-много пари по това перо са получили чужди туроператори.

На първо място са 8 чешки, на второ – трима германски, а на трето – два полски. Има също датски и украински туроператори. В целия списък има 22 фирми, които са получили общо 3,5 млн. лв. за доведените през лятото на 2020 г. от тях чужди туристи. Само 4 от тях са български, като са получили по около 50 хиляди лева подпомагане и само една от тях – 90 хиляди лв.

По-късно през деня обаче депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на туризма Николина Ангелкова написа във свой пост във фейсбук, че в предложенията за нови текстове изобщо не е имало форулировка за „български авиопревозвачи“ и трябва да се разследва как този текст е попаднал във финалния вариант на промените в бюджета (виж тук). В сайта на парламента все още няма стенограма от заседанието на комисията на 10 септември. 

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.