В Германия лекари отказват да лекуват неваксинирани и нетествани

https://crimesbg.com/po-sveta/v-germaniya-lekari-otkazvat-da-lekuvat-nevaksinirani-i-netestvani/46534 Crimesbg.com
В Германия лекари отказват да лекуват неваксинирани и нетествани
 

 


 

Редица лекарски кабинети в Германия приемат само пациенти, които са ваксинирани, преболедували или тествани, разказва „Дойче веле“. „Това е направо фатално“, казва една ядосана пациентка. Имат ли медиците право да отказват лекарска помощ?

На входната врата на кабинета виси бележка: „Достъп и лечение само за лица, които са ваксинирани срещу Ковид, преболедували или тествани“. Ортопедът д-р Бауер обяснява, че по този начин искат да опазят от инфекция всички пациенти, включително и онези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини.

 

 

 

„Така ще бъдат защитени също и бременните, малките деца и хората с увредена имунна система. Не без значение е и фактът, че по този начин кабинетът няма да е застрашен от карантина или затваряне. А онези, които не разполагат с негативен антигенен или ПСР-тест, могат да го направят на място“, пояснява лекарят.

Практиката на този кабинет в швабския град Фридберг междувременно е станала твърде масова. Не е ясно колко точно са лекарските кабинети, които приемат за преглед само ваксинирани, преболедували и тествани. С помощта на търсачките в интернет обаче може да се види, че на бърза ръка изскачат адресите на десетки кабинети с подобно изискване.

Смесени реакции

Тримата пациенти, чакащи пред кабинета във Фридберг, одобряват мярката на лекарите. И самите лекари подчертават, че реакциите на пациентите им са изцяло положителни. Само една пациентка досега изразила недоволство.

Срещаме се със жената навън, пред кабинета, а тя казва: „В някои случаи подобно ограничение е направо фатално. Какво да направя, ако имам силни болки в корема, но вместо при лекаря съм принудена първо да ходя до някоя аптека, за да ми направят тест? Какво, ако имам спукан апендикс? Мисля, че правото на лекарска помощ е основно човешко прави и не бива да се ограничава само до хората, които са ваксинирани, преболедували или тествани“.

Ортопедът Шварц не приема тези аргументи и казва: „Нашите деца, които са най-големите губещи от тази пандемия, са длъжни да се тестват по три пъти седмично, за да могат да ходят на училище. Затова не разбирам какъв е проблемът да си направиш един-единствен тест“.

В друг кабинет в същия град зъболекарят Александър Нидерле тъкмо е приел поредната пациентка. Той е изложен на относително висок риск, защото пациентите му няма как да стоят с маски по време на лечението, а и бормашината разпръсква аерозоли, които могат да разнасят вируси из въздуха. Въпреки това зъболекарят не ограничава достъпа до кабинета за неваксинирани или нетествани. „Който си е избрал такава професия, е длъжен да приема, че тя е свързана с по-висок професионален риск“, казва той.

Ортопедът д-р Бауер обаче отвръща: „Тук не става дума за риска от лекарската професия по принцип. Говорим за рискове, които могат да бъдат избегнати“.

Сдружението на лекарите от Бавария, работещи с обществените здравни каси, не приемат такива аргументи. Президентът на Сдружението Кристиан Бергер казва: „Лекарите трябва да помагат на всички. Всякаква дискриминация – независимо дали заради цвета на кожата или заради наличието на ваксинация – е недопустима“. Според него пациентите имат право да подават жалби срещу лекари за отказана медицинска помощ. Същата позиция застъпва и Федералното сдружение на лекарите.

Правен проблем, който политиката трябва да изясни

„Тук със сигурност възниква правен проблем“, признава ортопедът Бауер, който практикува ограничението. Той добавя: „От друга страна становището на Лекарското сдружение не представлява закон, с който сме длъжни да се съобразяваме“. Според лекаря е редно политиката да изясни този спор.

Баварското здравно министерство вече е изяснило, че при определено ниво на инфекциите достъпът до затворени помещения е разрешен само на ваксинирани, преболедували и тествани. Това разпореждане на местния Закон за защита от инфекции обаче не се отнася до лекарските кабинети.

Все пак има как да се реши дилемата на лекарите – като за неваксинираните се отделят специални часове на преглед, в които в чакалнята да няма други пациенти.

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.