Високите цени на газ и ток събраха министрите на енергетиката от ЕС

https://crimesbg.com/po-sveta/visokite-ceni-na-gaz-i-tok-sabraha-ministrite-na-energetikata-ot-es/44715 Crimesbg.com
Високите цени на газ и ток събраха министрите на енергетиката от ЕС
 

 


 

Министрите на енергетиката от ЕС се събраха в Словения в сряда заради високите цени на природния газ и тока в цяла Европа, тъй като някои правителства вече изготвят мерки за защита на своите потребители, съобщи Ройтерс.

 

 

 

Европейските енергийни цени се повишиха тази година, като в Испания и други страни – повече от три път. Причините отчасти са ниските запаси в газовите хранилища, високите цени на въглеродните емисии и ниското производство на възобновяема енергия. Цените на газа са се увеличили с 250% от началото на годината.

“Скокът в цените на природния газ е безпрецедентен и много доставчици може да фалират”, предупреди директорът на британския енергиен регулатор “Офджем” (Ofgem) Джонатан Брайърли.

Според литовския министър на енергетиката Дайниус Крейвюс срещата се провежда в критичен момент: “Необходими са международни усилия, за да защитим гражданите си от енергийна бедност, но в същото време да постигнем целите си за намаляване на вредните емисии”.

Някои страни, като Италия и Гърция, вече обсъждат мерки, сред които субсидии и таван на цените, за да намалят шока за своите граждани.

На неформалната среща на министрите, която продължава и в четвъртък, България се представлява от нашия посланик, съобщиха от енергийното министерство.

Министърът на енергетиката Андрей Живков ще участва в министерска среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество (Р-ТЕСС), която се провежда в полската столица Варшава на 22 и 23 септември 2021 г. На нея ще се дискутират въпроси за изменението на климата и енергийната сигурност, политиката за веитата и енергийната ефективност, сигурността на енергийните доставки, критичната инфраструктура, киберсигурността и ядрената енергетика.

В инициативата P-TECC участват САЩ и 22 европейски държави.
 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.