Властите в САЩ обявиха 23 животински и растителни вида за изчезнали

https://crimesbg.com/po-sveta/vlastite-v-sasht-obyaviha-23-zhivotinski-i-rastitelni-vida-za-izcheznali/46180 Crimesbg.com
Властите в САЩ обявиха 23 животински и растителни вида за изчезналиВластите в САЩ обявиха за изчезнали на територията на страната 23 животински и растителни вида, предаде Асошиейтед прес.

Подобна стъпка се предприема рядко, тъй като природозащитниците таят надежди да открият определени животни или растения. Намирането на екземпляри от обявените за изчезнали се оказало невъзможно в последните десетилетия. Според учените основна вина за това имат човешката дейност и климатичните промени.Белоклюният кълвач е най-известният вид, който американската Служба за риба и дива природа обявява за изчезнал. От десетилетия няма данни да е забелязван в САЩ. Имало е няколко непотвърдени съобщения, които са довели до издирването му в блатата в Арканзас, Луизиана, Мисисипи и Флорида, но неуспешно.

Обявена за изчезнала е и вид сладководна мида, обитавала югоизточните райони в САЩ. Тя е забелязвана в природата само няколко пъти, но не достатъчно, за да могат учените да й дадат име.

Голяма част от обявените за изчезнали видове са от американския щат Хавай – осем горски птици и едно растение.

През 60-те години, когато всичките 23 вида са включени в американския списък на застрашените растения и животни, се смята, че все пак има минимален шанс да бъдат забелязани отново.

От обявяването на даден вид за изчезнал до официалната промяна на статута му преминават три месеца.

Около 902 вида по целия свят са обявени за изчезнали. Смята се, че реалният им брой е много по-голям, тъй като някои от тях никога не са официално идентифицирани.

Учените все пак не изключват възможността един или повече от тези видове някога да се появят отново, предава БТА.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.