35-годишен юрист ще връща в столичния парламент смисления диалог без лични обиди, но с резултати (Обзор)

https://crimesbg.com/regionalni/35-godishen-yurist-shte-vrashta-v-stolichniya-parlament-smisleniya-dialog-bez-lichni-obidi-no-s-rezultati-obzor/44959 Crimesbg.com
35-годишен юрист ще връща в столичния парламент смисления диалог без лични обиди, но с резултати (Обзор)
 

 


 

Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков, които от 14 г. работят заедно, от месеци обсъждали оттеглянето и наследника на подалия оставка председател на СОС

Неочакваното изявление на Бойко Борисов “потресло” политическите опоненти на ГЕРБ – БСП и “Демократична България”

 

 

 

35-годишният юрист Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет, след като във вторник Елен Герджиков подаде оставка.

 
ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

 

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

Разговорът за промяната на върха в СОС бил воден от дълго време, стана ясно от изказването на Йорданка Фандъкова.

 

За много от вас оставката е изненада, но истината е, че в последните няколко месеца с г-н Герджиков и ръководството на групата на ГЕРБ-СДС обсъждахме нови посоки, които в името на града да направят работата в общинския съвет по-ефективна и по-активна. Това не са лесни разговори, но е нормалният процес по вземане на решения и носене на отговорност в една демократична партия, заяви кметът, която за първи път коментира оставката на председателя на СОС.

 

Фандъкова, която от 2007 г. работи с Герджиков, посочи, че освен деен участник в борбата за възстановяване на Княжевския лифт той е бил сред двигателите на инициативата “София – европейска столица на спорта” и на специалната програма за подкрепа на детско-юношеския спорт.

 

Кметът даде да се разбере, че заедно с Герджиков са търсили през целия този период нови лица сред по-младото поколение в общинския съвет.

 

Георги Георгиев е бил част от младите и активни в групата на ГЕРБ-СДС.

 

Неговата задача да води заседанията на СОС няма да е лесна. Убедена съм в професионализма му и вярвам в желанието му да намира решения на предизвикателствата в управлението на града, пред които се изправяме, каза Фандъкова.

 

Като важни въпроси, които трябва да бъдат решени със СОС, тя определи състоянието на градския транспорт – най-пострадалия от пандемията сектор, и “Топлофикация – София”.

 

Георгиев, който

 

бе избран с 36

 

гласа и бе

 

единствена

 

номинация

 

за поста, благодари на колегите си, както и на Фандъкова – да е част от листата на ГЕРБ-СДС. Той не скри, че застава начело на СОС в “една необичайна ситуация”.

 

Ще работя за възстановяване на политическия диалог и конструктивния дух в СОС. Вратата ми ще бъде широко отворена за всеки от вас, защото софиянци очакват от нас освен дискусии и резултати. Апелирам да дадем пример за това как се водят конструктивни дебати, защото демокрацията изисква усилия, заяви Георгиев.

 

Преди да се стигне до избора му обаче, общинарите спориха час и половина дали точката за нов председател на СОС изобщо да е в дневния ред. Стигна се до размяна на остри нападки, обиди и скандали между различните групи, след като в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че той е настоял Герджиков да подаде оставка, защото не е защитил публично нуждата от оптимизация на градския транспорт.

 

Още в началото Веселин Калановски от “Демократична България” предупреди, че групата няма да участва в “този фарс”, защото точката не е внесена според правилата – имала подписи на трима, а не на всичките четирима зам.-председатели на СОС. Той предупреди, че ако тя бъде гласувана, ДБ ще обжалва.

 

Николай Стойнев от ГЕРБ контрира, че зам.-председателят арх. Борислав Игнатов от ДБ първо подписал, но после оттеглил подписа си.

 

Арх. Игнатов потвърди, че действително първо е подписал за извънредната точка, защото смятал, че Герджиков напуска по лични причини. “На следващия ден обаче

 

чух изказването

 

на Бойко Борисов

 

и бях потресен

 

Това ме накара да променя решението си”, обясни арх. Игнатов.

 

За независимия Борис Бонев от “Спаси София” точно изявлението на лидера на ГЕРБ в Деня на независимостта на България, показало пълната зависимост на общинските съветници от ГЕРБ и поиска оставката на столичния кмет.

 

Групата на БСП има решение да не подкрепя каквито и да било решения, включително и кадрови, предложени от мнозинството, напомни председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов и също настоя за оставка на кмета.

 

Така от 61 общински съветници във вота за председател участваха 44, след като от БСП, ДБ и Борис Бонев заявиха, че няма да подкрепят Георгиев.

 

Самата Фандъкова се обърна към колегите си: Слушах обсъжданията, личните обиди и квалификации, които бяха разменени. Напоследък е модно политиката да се превръща в място за размяна на лични обиди, видяхме го и в парламента. Надявам се, СОС да се опази от тази зараза, защото тя само задълбочава проблемите, а не ги решава. Всички сме избрани с вота на гражданите и обидите са обида към големи групи хора. Затова и аз никога не съм си позволявала да отвръщам на агресията с агресия в политическите дебати.

 

 

 

 

 
 
 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.