Ако искаш да си герой в живота, ставай в 5

https://crimesbg.com/regionalni/ako-iskash-da-si-geroy-v-zhivota-stavay-v-5/45377 Crimesbg.com
Ако искаш да си герой в живота, ставай в 5
 

 


 

Така ще имаш час за спорт, медитация, учене и набелязване на цели

 

 

 

Като много млади хора в края на миналия век, и Робин Шарма се насочва към адвокатската кариера. Влиза с летящ старт. Първо работи като съдебен чиновник във Върховния съд на канадската провинция Нова Скотия. След това става адвокат на местното правителство. На 25-годишна възраст обаче разбира, че това не му носи никакво житейско удовлетворение. Както самият той казва: “Беше пусто в сърцето ми”.

Шарма, който е от индийски произход, се насочва към създаването на книги за личностно усъвършенстване. Първата е издадена през 1995 г., но няма голям успех. Две години по-късно пише “Монахът, който продаде своето ферари”, която се превръща в световен бестселър и е преведена на повече от 50 езика, включително на български. В нея той разказва историята на блестящ адвокат, който живее бясно и едва не умира от сърдечен удар в съдебната зала. Физическият срив води и до духовна криза и той е принуден да преразгледа живота си и да потърси отговор на най-важните житейски въпроси. Нещо, което Робин също се налага да направи за себе си. Той започва да чете много и да пътува по света в търсене на философски учения, методи и навици, които лесно могат да подобрят качеството на живот. Превръща се в един от най-известните автори на книги за самопомощ. Големи компании като “Майкрософт” и бизнесмени като Ричард Брансън разчитат на неговите консултации. До момента е издал 15 книги и е продал над 20 млн. копия от тях по света, като последната му – “Манифест на всекидневния герой”, е вдъхновена от пандемията, когато всички стояхме затворени в домовете си и очаквахме заразителни примери, за да продължим напред.

“Бих казал, че в момента живеем в доста разхвърлян свят и много хора са претоварени и се страхуват. Затова реших да напиша книга, която да им помогне да намерят своята сила и вътрешен героизъм и така да спрат да се страхуват от света навън”, казва Шарма пред “Дейли мейл”. Той отново лансира теорията си, че за да си успешен и в мир със себе си, е необходимо и да се будиш преди изгрев-слънце, за да работиш върху себе си. Преди години той даже написва специална книга по въпроса “Клуб 5 сутринта”, в която разкрива ползите от ранното ставане. Сега Шарма доразвива тази своя теза, като дава идеи и как да оползотворите тези 60 минути, които получавате като бонус, ако ставате в 5. Той ги нарича “час на победата” и предлага да бъдат разделени на три части – 20 мин за физически упражнения, 20 мин за планиране на цели или медитация и 20 минути за учене.

Следобед също е

необходимо да

отделите време

за активност,

за да се настроите положително за последната част от деня. Идеалният случай е да си подарите разходка сред природата, но връщане пеша от работа също върши работа, стига да е достатъчно спокойно трасето, за да усетите вятъра. Преди сън пък намерете поне 10 минути, за да си запишете три добри неща, които са ви се случили през деня, което ще ви помогне да поддържате положително отношение към живота.

Шарма твърди, че събуждането по-рано променя начина, по който работи мозъкът. Първоначално е трудно, след това се превръща в навик. По думите му промяната към ранното ставане може да стане по-лесно, ако се извършва в група, с някой друг член на семейството или дори онлайн с приятел. Може да се извърши постепенно – първо в 7 часа, след това в шест и по-късно в 5.

“През следващите 90 дни си създайте железен и непрекъснат ритуал, който ви позволява да прекарате първите 90 минути от работното си утро, съсредоточени върху най-важното за вас.

Това помага

да се блокират

разсейванията,

с които се сблъскваме всяка сутрин, и да се планира всичко – от срещи до тренировки, от ястия до медитация, така че да се поддържа балансиран живот”, обяснява Шарма.

Необходимо е да направите промяна и в начина си на хранене и възстановяване, тъй като и двете неща са от изключителна важност за доброто състояние на духа и тялото. Съветът на Шарма по този въпрос е да поддържате високо ниво на хидратация, да ядете истинска, а не преработена храна и периодично да се подлагате на пречистващ глад. Той не слага никаква храна в устата в продължение на 20 часа всяка седмица. Започва от 21 и свършва в 17 часа на следващия ден. Освен това пости поне 5 дни в седмицата. Твърди, че така не само се чувства много добре, но и спестява доста пари и време, защото не се налага да яде закуска, обяд и вечеря всеки ден. “Искам да изясня, че не давам никакви медицински съвети, но майка ми имаше доста зает живот, беше учителка, а баща ми лекар. Тя гладуваше всеки понеделник до 18 часа, като започваше от неделя вечер”, споделя Робин.

Той подчертава, че

възстановяването

не е само сън

или почивка

То може да е активно и чрез различни забавления, стига да ви отдалечават от работата и да ви разтоварват. Самият той разчита на смесица от масаж, медитация и прекарване на време сред природата.

Друго важно нещо е да не се опитвате да бъдете максималисти, а да се стараете да извършите промяната към житейското геройство според възможностите на вашия график. Шарма разказва, че когато децата му, които сега са на 27 и 25 г., се родили, трябвало да разреди своя “час на победата”. “Правех го, но не всеки ден. Дадох си разрешение да бъда гъвкав, което е важно. Но след като минаха 7-годишна възраст, можех да извършвам всичките си ритуали от по 20 минути, тъй като те вече не ставаха толкова рано”, споделя писателят.

По време на пандемията интересът към неговите книги и семинари се е увеличил, което смята, че се дължи на масовото чувство на несигурност у хората. “Често, когато основите ни се рушат, търсим напътствия. Мисля, че точно заради това много хора се насочват сега към личностно израстване и самолидерство. И в свят, който изглежда все по-нестабилен, те се стремят да бъдат герои в собствения си живот”, посочва Шарма.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.