Асен Личев: Недопустимо е такъв кораб да се блъсне в нашия бряг (На живо)

https://crimesbg.com/regionalni/asen-lichev-nedopustimo-e-takav-korab-da-se-blasne-v-nashiya-bryag-na-zhivo/46311 Crimesbg.com
Асен Личев: Недопустимо е такъв кораб да се блъсне в нашия бряг (На живо)
 

 


 

Министърът на околната среда и водите Асен Личев каза на брифинг, че е недопустимо кораб „Vera Su“ да се блъсне в наши води.

„Преломните моменти бяха 2. На 26 септември, когато ми изтече търпението на бездействието на компетентните органи и на 27 септември през нощта, когато видях, че „Морска администрация“ действа по един нелеп начин. Затова забраних по-нататък провеждането на операцията.

Пробите от вчера показаха 1,5 пъти по-висока концентрация на амоняк“, посочи Личев.

 

 

 

Пропомняме, че Личев е издал принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на насипен товар – урея от заседналия във водите на Черно море кораб. Причината е възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

 
 

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Vera Su“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребения карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд.

 

Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от Министерствоот на околната среда и водите. На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, в Басейнова дирекция „Черноморски район“, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки. Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда. Предложеният метод от Морска администрация, който МОСВ одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата. На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените.

 

Дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.