Авария остави Хасково без вода, където има, не става за пиене – съдържа уран (Обзор, видео)

https://crimesbg.com/regionalni/avariya-ostavi-haskovo-bez-voda-kadeto-ima-ne-stava-za-piene-sadarzha-uran-obzor-video/44709 Crimesbg.com
Авария остави Хасково без вода, където има, не става за пиене – съдържа уран (Обзор, видео)Отстраняването на повредата вероятно ще отнеме около седмица, градът ще е на водоноскиГоляма авария остави без вода Хасково и околните селища. Там, където има вода, в нея има примеси от уран и ВиК дружеството в града предупреди жителите да не ползват вода от мрежата за питейни нужди до пълното отстраняване на последиците от аварията.

Тя се е случила във вторник в пречиствателна станция “Ябълково” около 13 часа. Дълго време станцията е била в планов ремонт и когато той приключил, при пускането на помпената станция поради силното налягане на водата са нанесени поражения на главния водопровод.

До обед в сряда в града все още имаше вода, защото

бяха пуснати

резервни

количества

от друга станция, но местното ВиК качи на сайта си прессъобщение, че водата е негодна за пиене поради съдържание на естествен уран. Освен това резервните количества са минимални и се очакваше до края на деня в сряда и те да свършат.

Вчера служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова разпореди на ВиК операторите в Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняване на аварията в Хасково. Те са изпратили екипи, тръби и резервни части, но се оказало, че

ситуацията е

по-тежка от

очакваното,

тъй като е засегната и подземна инфраструктура там, където главният водопровод от “Ябълково” се насочва към града.

Според експерти, до които “24 часа” се допита, подобни аварии

няма как да

се отстранят

за по-малко

от седмица,

независимо каква организация се създава. Освен това дори когато бъде отстранена изцяло, в питейната вода още дълго време ще има наднормени количества уран и тя няма да става нито за пиене, нито за готвене.

Ръководството на ВиК – Хасково, е изпратило писмо до РЗИ с предупреждение за наднормените количества уран. Създадена е и организация за снабдяване на града с водоноски, но вчера се оказа, че една част от тях вчера не са ползвани от дълго време, и

се наложило

преди това

да бъдат

дезинфекцирани

Те няма да са достатъчни и най-вероятно другите ВиК оператори ще помогнат със своите.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.