България да се присъедини към клуба на богатите държави, иска шефът на ОИСР

https://crimesbg.com/regionalni/balgariya-da-se-prisaedini-kam-kluba-na-bogatite-darzhavi-iska-shefat-na-oisr/46201 Crimesbg.com
България да се присъедини към клуба на богатите държави, иска шефът на ОИСР
 

 


 

Новият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), австралиецът Матиас Корман, предлага шест страни, сред които България и Бразилия, да се присъединят едновременно към клуба на богатите държави, предаде Ройтерс, като се позова на двама души, запознати с въпроса.

Новият план може да обсъден още на среща на ОИСР другата седмица.

 

 

 

ОИСР е форум на демократичните страни със солидна пазарна икономика. 36-членната организация има само три държави членки от Латинска Америка – Чили, Мексико и Колумбия, посочва Ройтерс.

Процесът на присъединяване на Бразилия, който започна през 2017 г., е в застой, отчасти заради опозицията на Съединените щати срещу разширяването на ОИСР с източноевропейски страни, въпреки че предишният президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепяше приемането на най-голямата латиноамериканска икономика, отбелязва Ройтерс.

Сега новият генерален секретар на ОИСР предлага шестте държави кандидати да преминат едновременно присъединителния процес, каза представител на бразилското правителство. Източникът, пожелал анонимност, обясни, че идеята е да бъде размита съпротивата срещу приемането на някоя отделна страна.

Шестте държави кандидати са България, Румъния и Хърватия от Източна Европа, както и Бразилия, Аржентина и Перу от Латинска Америка.

Франция, например, е против приемането на Бразилия заради екологичната политика на президента Жаир Болсонаро. Тя иска първо напредък от Бразилия в борбата срещу обезлесяването на Амазония, отбелязва Ройтерс.

Матиас Корман провежда частни разговори със страните членки, за да събере подкрепа за своето предложение, преди да го представи официално на срещата на ОИСР на министерско равнище на 5 и 6 октомври в Париж, каза цитираният представител на бразилското правителство.

Друг човек, запознат с темата, потвърди, че Корман има такъв план. Той също пожела да остане анонимен, тъй като разговорите са поверителни.

„Европейският съюз винаги е подкрепял тази формула, но тъй като Съединените щати все още не са изложили своята позиция, много страни предпочитат да изчакат“, обобщи представителят на бразилското правителство, цитиран от БТА.

Бразилия се надява, че присъединяването й към ОИСР ще повиши доверието на инвеститорите в нея, в момент, когато страната се бори с висока инфлация и безработица, както и с последиците от пандемията. Страната е на второ място в света след САЩ по брой смъртни случаи, свързани с новия коронавирус.

От бразилското министерство на икономиката отказаха коментар по темата пред Ройтерс.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.