Бойко Борисов като социолог: тества ту кмет, ту професор, ту партиец за президентска двойка

https://crimesbg.com/regionalni/boyko-borisov-kato-sociolog-testva-tu-kmet-tu-profesor-tu-partiec-za-prezidentska-dvoyka/44699 Crimesbg.com
Бойко Борисов като социолог: тества ту кмет, ту професор, ту партиец за президентска двойка
 

 


 

  • 10-ина имена дадени от партията на социолози да ги сондират, при всички случаи ще се издигне свързана с ГЕРБ фигура, а не независим
  • Екатерина Захариева за вице? Можело и един от двама професори медици
  • До 25 септември структурите на бившата управляваща партия по места имат срок да номинират

Кандидатът на ГЕРБ е известен, уважаван, антипод на Румен Радев.

Така Бойко Борисов и водещи лица на бившата управляваща партия описват човека, когото ще предложат за президент. Ако обаче направите анкета сред 100-те най-авторитетни имена в ГЕРБ, ще установите, че категорична номинация все още няма. И тъй като лидерът на тази партия винаги повтаря, че прави сам своята социология сред хората, то на 22 септември в Пловдив бе тестван Димитър Николов – кметът на Бургас, под чието ръководство градът видимо се промени и който дълги години бе зам.-председател на партията.

 

 

 

След националната среща на кметовете в курорта Албена бургазлията неочаквано бе призован в Деня на Независимостта да се разходи под тепетата с Борисов.

Така се появи ново име, което отговаря напълно на профила: обичан градоначалник, усмихнат човек, млад мъж, близо до десните – преди да влезе в ГЕРБ, Николов бе сред лидерите на СДС в Бургас.

“Гледате, че Митко Николов е с мен, и си мислите, че ще го издигна. Той е много добър кмет и аз го харесвам. Бургас стана чудесен град”, коментира и самият Борисов на вчерашната си среща с местния партиен актив.

“Глупости. В никаква листа не съм за кандидат-президент. Това е някаква интрига, в която ме бутат, появят ли се избори”, заяви обаче самият Николов пред “24 часа”. Той припомни, че на миналия вот

през 2016 г. бе

сред официално

номинираните от

ГЕРБ за кандидат

за “Дондуков” 2,

но отказа да се

състезава

“Не, не и не”, категоричен бе Димитър Николов пред репортера ни – не би се кандидатирал за държавен глава и името му не фигурира в късата листа на парията.

От месеци поне 10-ина имена са дадени на социолози, за да ги сондират и да ориентират ГЕРБ кой има най-големи шансове срещу кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.

При всички случаи обаче ще бъде издигната фигура, свързана с партията, а не независим кандидат, твърдят запознати. Самият Борисов посочи преди седмици, че обществена фигура без партийно членство е вариант, ако изборите не се сливат. Но при 2 в 1 обвързан с ГЕРБ кандидат ще е формулата, която ще мобилизира актива и за вота за партийните листи, и за мобилизация срещу Радев.

“Той не е неизвестен”, убеден бе навръх празника и кметът на Велико Търново Даниел Панов по повод на чаканата кандидатура. Той обясни, че Бойко Борисов съвсем скоро ще каже име.

Председателят на сдружението на общините не греши поне в едно – бившият премиер съвсем скоро трябва да посочи избора на ГЕРБ. До 25 септември и местните структури се оглеждат за печеливш боец.

Борисов изслушва внимателно всички, които идват с имена. Така в един от първите тестове за успешни кандидат-президенти попадат фигури, които трудно биха влезли в партиен формат – това са бившият вицепремиер при царското управление и настоящ декан на Юридическия факултет на Алма Матер проф. Даниел Вълчев, председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

И за тримата се знае, че категорично опровергават дори слуховете, че са вероятни кандидат-президенти от ГЕРБ. Професори са категорични, че виждат своето бъдеще единствено в Софийския университет. Там като преподавател смята да се завърне и Борис Велчев след изтичането на мандата му начело на Конституционния съд тази есен.

Има и

една група

от професори

лекари, които

също са тествани

като варианти

Най-подходящият най-рано е дал да се разбере, че трудно ще съблече лекарската престилка – проф. Венцислав Мутафчийски.

Обичаният от българите началник на Военномедицинската академия излезе много рано от оперативния щаб за борта с COVID. Направи го, когато усети, че скоро ще трябва да избира между политиката и медицината. И двете са бойни полета, но той не припозна първото. Така Румен

Радев остана

без конкурент,

който имаше

всички качества

да го победи,

но пък ВМА си

запази директора генерал и не бе разтърсена като останалите големи болници в месеците на служебно управление.

Името на бившия шеф на “Пирогов” Асен Балтов пък бе сред най-коментираните през последните седмици.

В партията немалко хора счели, че като светило в медицината и един от лекарите, които в разгара на COVID пандемията успокояваха и лекуваха българите, е подходящ за държавен глава. Борисов и него тества, като публично обясни, че професорът е паднал жертва и е бил уволнен от “Пирогов”, след като се чуло, че той може да е кандидат-президентът на ГЕРБ.

В крайна сметка близки до ортопеда казват, че той имал големи колебания дали изобщо да влезе в политиката сега.

Още един професор – Иво Петров, е бил представен на Бойко Борисов като възможност за успешна кандидатура.

Той е специалист кардиолог и пионер в ендоваскуларната терапия на сърдечносъдови заболявания. Първи в света имплантира специален вид стентове при сложна патология на артериите на сърцето. Той е сред основателите на “Сити Клиник” и началник на Клиниката по кардиология и ангиология. Освен това чете лекции по медицина в Америка, Африка, Азия и Европа. В пандемията името му стана известно и с патентоването на хапче, което помага при COVID-19 и при други респираторни и вирусни инфекции. То съдържа 19 натурални съставки, които стимулират имунната система.

Не само сред колеги медици, но и сред общинари проф. Петров се ползва с уважение. Той е столичен общински съветник от ГЕРБ и вече от 2 г. е част от местната власт. На изборите през 2019 г. за София той влезе в листите на ГЕРБ, но от гражданската квота. Така че все още е запазил образа и на непартийно лице с десни възгледи.

Говори се усилено и за възможността някой от двамата професори да участва в надпреварата, но като кандидат за вице на Томислав Дончев.

Именно зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер е печелившата ни кандидатура, убедени са партийци.

Той е десен човек, който може да привлече освен ядрото и периферия – през годините винаги е бил симпатичен дори на политическите опоненти на ГЕРБ.

Категорично ще бъде подкрепен от избирателите на СДС, който запазва коалицията си с партията на Борисов. Освен че е антипод на Радев – задължително условие, Томислав Дончев е от политиците, които умеят да говорят и атакуват без омраза и фиксация.

Една друга фигура на вицепремиер от ГЕРБ също влиза в обращение дни преди Бойко Борисов да каже името – Екатерина Захариева.

Със сигурност кандидатът няма да е жена, стана ясна още в началото на септември. Но и със сигурност жена в тандема ще е плюс в кампанията, смятат експертите. Така че Захариева също е възможен вариант за вицепремиер, твърдят партийци.

Бившата външна министърка също като Дончев няма в арсенала си груб език, свързана е отдавна с партията, сред експертните фигури в нея, умее да води словесни битки.

Екатерина Захариева е политик с опит – започна като зам.-министър на регионалното развитие, а по-късно бе главен секретар на президента Росен Плевнелиев.

Самият Борисов и вчера не подсказа в каква посока е търсенето му. “Толкова пари се изливат в медиите срещу нас, че само да му кажеш на някого първата буква… Първо бяхме аз и Балтов, после не знам кой.

Което име да

изкараш, и

веднага ще

започнат

компромати”, коментира той кандидатпрезидентското име.

“Съжалявам, че това толкова ви вълнува. Най-вероятно Радев го вълнува. Не е хубаво един кон сам да си тича, но до 14 ноември има време”, добави лидерът. Според Борисов в парламентарна република, каквато е България, няма значение кой е президент, а има значение кои са управляващите партии в Народното събрание.

 

 

“Къде щяхте да правите европейско първенство по волейбол, ако не бяхме построили зала “Колодрума”? Училища, театри, във всяка сфера – над 0,5 млрд. лева са влезли в Пловдив”, обърна се към пловдивчани на партийната среща Борисов. Вметна, че в момента състоянието на магистрала “Тракия” е “убийствено” заради мантинелите.

“Целта ни е да сме в управлението, за да може всичко, което сме започнали, да бъде довършено. Над половин милиард са влезли в Пловдив, честито на Зико – никога няма да имате околовръстно с такова управление. Аз бих спорил с всеки гражданин в Пловдив всекидневно и да му показвам какво сме направили”, разпали се Борисов. Според него е жизнено важно за града и доизграждането на АМ “Марица”.

“Пловдив не можеше да смогне на инвестиции, не остана място където да няма завод, затова направихме Асеновградско шосе. А сега какво?”, продължи той.

С какво нашите опоненти доминират над нас, за да не сме горди с това, което сме направили, попита още Борисов.

Ако бяхте

почтени, щяхте

да направите

бюджет за

следващата

година,

обърна се той към опонентите си.

“Почтеност в политиката е да носиш отговорност. А сега какво – да, залъгахте 2-3 сфери, но какво ще правите после? Как се разбира почтеността – че ако не гласуваш за Радев, не си почтен”, критикува отново Борисов.

Той обвини служебното правителство и президента за повишаването на цените. “Всичко поскъпва със стотици проценти – токът с 300%, желязото с 200%, газът със 160% – и никакви мерки не се взимат. Това е промяната. Промяната на цените всъщност е цялата промяна. Всички говорят за ББР. Всички бордове се увеличиха от 3 на 6, 9 и 12 човека. Почтено ли е да увеличаваш администрацията?”, попита той. И обобщи: “Радев уби Севера и Северозапада. Излъга, че ще прави магистрала “Черно море” за пред партньорите. Някъде да виждате тази магистрала заложена в бюджета?”

Борисов обяви още, че съветниците на президента Николай Копринков и Пламен Узунов – “тези пловдивски герои”, управляват държавата, явно имайки предвид ролята на двамата и влиянието им върху държавния глава.
 

 

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.