Брендо и масовият убиец Росен Ангелов пуснати от едни и същи съдии

https://crimesbg.com/regionalni/brendo-i-masoviyat-ubiec-rosen-angelov-pusnati-ot-edni-i-sashti-sadii/44744 Crimesbg.com
Брендо и масовият убиец Росен Ангелов пуснати от едни и същи съдии
 

 


 

  • Един е съставът на Апелативния съд в София, който променя мярката на кокаиновия крал и осъжда Росен Ангелов, но не го връща в ареста
  •  В двата случая прокуратурата също пропуска да поиска опасните бандити да бъдат вкарани зад решетките до окончателната присъда

Три държави искат Брендо. Изберете нас! Само ние можем пак да го пуснем веднага.

Този опит за смешка плъзна в социалните мрежи в понеделник. Тогава стана ясно, че Евелин Банев-Брендо е помолил Софийския градски съд да приеме за изпълнение наказанията му от Италия и Румъния, които да излежи у нас заедно с присъдата от България. Магистратите му отказаха, защото е задържан на територията на страна извън Европейския съюз. Дали и къде Украйна ще изпрати Брендо, е казус, който е не по-малко сложен от този защо и как успя да избяга.

 

 

 

На 6 септември Брендо беше арестуван в Киев след 5 г. издирване с червена бюлетина в Интерпол. За последно кокаиновият крал е бил задържан под стража през 2014 г. На 17 март същата година е освободен от ареста, където чака решението по делото срещу него на втора инстанция. На тази дата състав на Апелативния съд в София в състав

Иво Вапцаров,

Стефан Илиев

и Калинка

Георгиева го

пуска под

домашен арест

Делото срещу него за пране на пари още е висящо на втората инстанция, като преди това първата – Софийският градски съд, го е наказала със 7 г. лишаване от свобода. По делото Брендо е подсъдим заедно с брат си Симо Карайчев (двамата са от различни бащи), бившата си съпруга Моника и сестра ѝ Десислава, вдовицата на партньора му Константин Дишлиев, разстрелян в София през 2015 г. Според обвинението те са изпрали над 21 млн. лева от трафик на наркотици, като са превеждали пари от различни сметки в чужбина към българската фирма “Прайвът файнънс юниън”.

Веднага след решението на Апелативния съд за промяна на мярката му Брендо е откаран в къщата си на ул. “Пушкин” в София с линейка, съпровождана от полицейски автомобили. В следващите 4 месеца Банев е вкъщи без право да напуска адреса си. По това време още не бяха въведени електронните гривни за наблюдение на домашните арестанти.

На 11 юли същата година съставът на Апелативния съд в София, който гледа делото, излиза с решение – отменя присъдите на всички подсъдими и ги оправдава за прането на пари от наркотрафик. Иво Вапцаров и Стефан Илиев са категорични, а третият член на състава – Калинка Георгиева, подписва с особено мнение, което означава, че не е била съгласна. С новото решение за оправдаването му мярката на Евелин Банев е променена от домашен арест на най-леката – “подписка”. Има и забрана да напуска страната, която ще се окаже само на хартия в следващите години.

Председателят на този състав Иво Вапцаров

почина през

2018 г. след

дълго

боледуване,

а Стефан Илиев и Калинка Георгиева още правораздават в Апелативния съд в София. 

Имената на същите съдии нашумяха по друг фрапиращ случай с беглец от правосъдието в началото на 2018 г. Тогава 6-членно семейство беше разстреляно в Нови Искър. Убиецът Росен Ангелов беше намерен с куршум в главата. Оказа се, че е бил издирван от 8 г., за да лежи в затвора заради блудство с малолетно момиче. Делото срещу него започва през 2008 г. в Софийския окръжен съд с председател на състава Калинка Георгиева. Тогава Ангелов е с мярка “подписка” и не се явява на едно от заседанията. Прокурорът Даниела Врачева (сега съдия в Апелативния специализиран наказателен съд – бел. авт.) настоява Ангелов да бъде върнат в ареста за постоянно, но Георгиева отказва и само го глобява. По-късно го осъжда на 8 г. затвор, но не променя мярката. След това апелативният съд в София с председател Иво Вапцаров потвърждава наказанието, но отново не изменя подписката в по-тежка мярка. Също като в случая с Брендо прокуратурата не е поискала да бъде издирен тогава и да бъде вкаран в ареста. Положението остава, докато ВКС го осъди окончателно, а след това Ангелов е обявен за издирване, което продължава до шесторното убийство и последвалото самоубийство. За разлика от милионера Брендо, който се оказа в чужбина, Росен Ангелов е живял спокойно в село до София през всичките години на издирване и дори е работил в столицата.

Съдиите от състава на Апелативния съд често се сочат като виновници кокаиновият крал да избяга по-късно, но това не е съвсем така.

След оправдателната присъда делото отива във Върховния касационен съд като последна инстанция и тя го връща за ново разглеждане от Апелативния, но от друг състав. Така оправдаването на Брендо е отменено и остава висящата му присъда от 7 г. затвор на Софийския градски съд.

От 2015 до 2017 г. процесът в Апелативния съд в София се гледа от състав с председател Невена Грозева. През това време мярката за неотклонение на Брендо остава “подписка” и той винаги се явява по делото заедно с останалите подсъдими. Прокурорът по делото Димитър Арабаджиев също не е направил искане Брендо да бъде отново арестуван или поне да стои заключен вкъщи.

Години по-късно, когат осе оказа, че кокаиновият крал е избягал, от съда обясниха пред “24 часа”, че не е имало основание за по-тежка мярка. По време на второто разглеждане от друг състав в Апелативния съд Брендо е бил пускан 3 пъти да пътува в чужбина и винаги се е връщал. Не е ставал причина за отлагане на процеса и към оня момент се е водел неосъждан въпреки наказанията от другите две държави – Италия и Румъния. По това време делата срещу него се развиват паралелно с това в България и наложените му наказания от първите инстанции са съответно 20 и 10 г., но не са влезли в сила, защото се обжалват.

Съдия Невена

Грозева не

изменя мярката

на Брендо, но го

осъжда на 6 г.

затвор

през март 2017 г. (днес тя вече е във Върховния касационен съд – бел. авт.). Брат му Симо Карайчев е осъден условно, а дамите в групата са оправдани. Някъде след тази присъда се губят следите на Брендо. Делото за пране на пари от наркотрафик отново стигна до ВКС и през април 2018 г. осъдителната присъда е потвърдена.

Върховните съдии, взели окончателното решение за 6 г. затвор на Брендо у нас, са Галина Захарова, Теодора Стамболова и Биляна Чочева. Законът позволява на ВКС по свое усмотрение да променя мярката за неотклонение, но

съставът не е

сметнал, че той

може да се укрие

Официално от пресслужбата на ВКС обясниха след обявяването на Брендо за издирване, че съдът не е бил сезиран и от прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Така през 2018 г. Брендо беше обявен за издирване и от България, където беше върнат от италианския арест, защото имаше висящо дело у нас. Другите подсъдими българи останаха там.

Парадоксалното е, че докато процесът срещу Брендо още течеше у нас на втора инстанция и той се явяваше в съда, Румъния вече го издирваше с червена бюлетина в Интерпол, за да лежи 10 г. в затвора по окончателно решение на съда. Скоро след това Италия го наказа с 20 г. затвор, също окончателно. В този период и

двете държави

искат от

България да го

екстрадират,

за да лежи в

затвора, но

им е отказано

Брендо продължаваше да се разхожда на свобода у нас. Причината е, че делото му тук не беше приключило, а то е с приоритет като първото, започнало срещу него. Случайно или не, то приключи последно. Не се намери законово основание той да бъде задържан у нас, за да се обезпечи присъдата му за трафик на 51 кг кокаин в северната ни съседка и за трафик на същата дрога от Южна Америка към Европа по делото “Кокаинови крале” в Италия.

След бягството на Брендо се оказа, че МВР и другите служби също не са го следили и не знаят къде е. Нямаше данни той да е напуснал легално страната, както се случи и с десетки бегълци от правосъдието в последните 30 години.

Брендо беше арестуван за първи път у нас през април 2007 г. заради пране на пари. Делото беше на първа инстанция през 2012 г., когато по искане на Италия беше задържан у нас и екстрадиран там за 1 г., а след това се прибра, отново под конвой. В началото на 2013 г. го поиска и Румъния, където също имаше разследване в този период. Първо Италия отказа да го върне у нас, където трябваше да се реши дали да бъде уважена молбата на Румъния, а след това и магистратите у нас не го пуснаха, докато не приключи делото му в България.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.