Бургас ще подкрепя изкуството с нов фонд – целта е истинска конкуренция и богат календар

https://crimesbg.com/regionalni/burgas-shte-podkrepya-izkustvoto-s-nov-fond-celta-e-istinska-konkurenciya-i-bogat-kalendar/46389 Crimesbg.com
Бургас ще подкрепя изкуството с нов фонд – целта е истинска конкуренция и богат календар
 

 


 

Нов правилник за подпомагане на културата от 2022 г.

Промяната е сериозна, каза зам.-кметът Диана Саватева

 

 

 

Община Бургас ще подпомага финансово заснемането на игрални, документални и тв сериали, чието действие се развива на нейна територия. Това е заложено в правилника за работа на новосъздадения фонд “Култура”, приет от общинския съвет с голямо мнозинство.

Той представлява нов механизъм за разпределяне на средства за културно съдържание на конкурсен принцип и влиза в сила от началото на 2022 г.

Досега общината подпомагаше кино- и тв продукции от общите средства в бюджета за култура, но от догодина това ще е през специален фонд, който разширява обхвата на спонсорство и за други проекти в сферата на културата и изкуството.  

Целта на

новоприетия

правилник е

да засили

конкурентното

начало

при финансиране за културни продукти и да увеличи възможностите за създаване на разнообразен календар.  

Проектът за фонд “Култура” мина през обществено обсъждане с творческите общности в града. Освен нови правила за кандидатстване и одобрение новият механизъм увеличава и средствата за финансиране, които ще се разпределят на конкурсен принцип според съвременните европейски тенденции.

“Промяната е сериозна, но не и коренна, тъй като се следват установените позитивни практики, създадени през 2013 г. с приемането на Програма за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти. Надграждаме и разгръщаме досегашния механизъм, включваме нови направления и електронизираме системата”, обясни зам.-кметът Диана Саватева.

Според новия правилник за работа на фонд “Култура” годишният размер на средствата се определят и приемат от общинския съвет заедно с бюджета на общината. Те са част от бюджета на “Други дейности по културата”, като

ресурсът на

фонда е до

50% от парите,

предвидени в

програма

“Култура”

7-членна комисия, съставена от 6 общински съветници и един   представител на администрацията, ще е органът, който ще управлява средствата. За по-голяма експертност ще се включат и временни членове от сферата на културата, от държавни и общински институции.

Тази година общината подпомогна финансово 34 проекта, като броят им ще се увеличи с новия фонд “Култура”. Той ще ги разпределя по 6 направления, като към традиционните и утвърдени фестивали, конкурси, културни събития и подпомагане на писатели и поети добавя и нови в сферата на историята, културологията и краезнанието.

Допълнителен плюс за авторите на книги е, че финансирането ще е за самото издателство, което ще има и грижата за разпространение на книгите им.

Проектите ще се приемат само онлайн чрез специално разработена електронна система. Чрез нея ще става и отчитането. Ще се оценяват по точкова система, като за всяко направление са посочени конкретни критерии.

Новият правилник ще бъде разяснен пред творческата общност чрез мащабна информационна кампания, която стартира от средата на октомври.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.