Червеи без уши чуват чрез кожата си

https://crimesbg.com/regionalni/chervei-bez-ushi-chuvat-chrez-kozhata-si/45284 Crimesbg.com
Червеи без уши чуват чрез кожата си
 

 


 

Кръгли червеи, които са широко използвани в биологичните изследвания, могат да усещат и да реагират на звуци, въпреки че нямат органи като ушите, сочи изследване на учени от университета на Мичиган, цитирано от сайта Физ.орг.

Изследователите наблюдават вида Caenorhabditis elegans повече от 15 години. Когато Шон Сюй и колегите му започват проучването се смята, че тези червеи имат само три основни сетива: за допир, мирис и вкус, предава БТА.

 

 

 

В лабораторията Сюй обаче установява, че те могат да усещат светлината, въпреки че нямат очи, а също така и позицията на тялото си при движение.

„Липсваше само още едно първично усещане – слуховото“, казва изследователят, който ръководи проучването. „Слухът обаче се различава от другите сетива, които са често срещани при различни животински видове. Имат го само гръбначните и някои членестоноги. Поради това се смята, че по-голямата част от безгръбначните не са чувствителни към звука“.

Учените от университета на Мичиган обаче откриват, че червеите реагират на звуци във въздуха в диапазона от 100 херца до 5 килохерца – по-голям отколкото при някои гръбначни животни. Когато е пуснат тон в този диапазон, червеите бързо се отдалечават от източника на звука – това показва, че те не само го чуват, но и усещат откъде идва.

Изследователите правят няколко експеримента, за да се уверят, че червеите реагират на звукови вълни във въздуха, а не на вибрации от повърхността, върху която се намират.

Според Сюй червеите усещат тоновете чрез цялото си тяло. Те имат два вида слухови сензорни неврони, които са плътно свързани с кожата им. Когато звуковите вълни стигнат до нея, тя започва да вибрира и активира слуховите неврони. Те превръщат вибрациите в нервни импулси.

Двата вида неврони са локализирани в различни части на тялото на червея и той може да открие къде е източникът на звук.

Това може да помогне на червеите да откриват и да избягват хищниците, тъй като много от тях издават звуци при лов.

Данните от изследването са публикувани в специализираното издание „Нюрън“.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.