Членовете на браншовата камара „Пътища“ на протест в цялата страна

https://crimesbg.com/regionalni/chlenovete-na-branshovata-kamara-patishta-na-protest-v-cyalata-strana/45954 Crimesbg.com
Членовете на браншовата камара „Пътища“ на протест в цялата страна
 

 


 

Членовете на браншовата камара „Пътища“ излизат утре на протест в цялата страна, за да поискат от държавата перспектива за бранша, съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков след участие в заседанието в правосъдното министерство на работна група, създадена по разпореждане на премиера за намиране на решение на проблемите в пътно-строителния сектор.

Протести ще има във всички области на България в ключови точки от пътната инфраструктура, а в София хората ще се съберат пред Министерския съвет от 16.00 до 17 ч. Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме, каза Чайков.

Протестът беше организиран, за да се заостри вниманието на обществото върху това, че се забавят някои процеси по подготовката за зимния период, има забавяне и по доста други дейности в Агенция „Пътна инфраструктура“, не сме получавали пари от доста време и не се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности, напомни Чайков.

Проблемът е достатъчно сложен и страните преди доста време тръгнаха от доста диаметрално противоположни позиции и никой от нас не е очаквал днес да се постигне окончателно решение, коментира Чайков резултатите от срещата. Той обаче изтъкна, че работната група от страна на администрацията е свършила доста работа и вече има предложение, което трябва да бъде огледано от юридическата му страна от юристите на Камарата, за да се даде становище доколко то е приемливо за бранша. Дяволът е детайлите, на този етап това, което е на масата, е правната рамка и частично предложение за финансовата рамка, заяви Чайков. Той уточни, че конкретните параметри ще бъдат коментирани след среща с премиера, която се очаква, след като той получи доклада от работната група, който ще му бъде предаден утре или най-късно в четвъртък.

Чайков уточни, че правната рамка гарантира цялата стойност на дължимите от държавата към фирмите за свършена дейност суми, които са 870 млн.лева – фактурирани и сертифицирани дейности, и „някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на започнати ремонти“. Сроковете, в които фирмите ще получат тези пари, е предмет на допълнителни разговори и те ще бъдат ясно разписани, каза Чайков, но не влезе в детайли по схемата на разплащане, която днес не е била коментирана на срещата.

В отговор на въпрос той каза, че по-скоро изглежда, че ще има зимно поддържане на пътищата, стъпвайки, включително и на предложението на работната група, което Чайков не коментира. То със сигурност е насочено към нормализиране на условията за провеждане на зимно поддържане този сезон, допълни той и каза, че за фирмите е важно първо да тръгне ефективно плащането, за да се подготвят за зимата и да получат перспектива от страна на държавата.

Заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков, който е част от работната група, коментира пред журналисти, че държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущо поддържане и ремонт на пътищата. Той потвърди уверението на бранша, че зимата няма да ни изненада. Въпреки всички задължения, които са приети по изпълнението на договорите и неразплатени все още, бизнесът е готов да се справи със ситуацията, каза Граматиков. Чайков обаче уточни, че за целта е необходимо да има споразумение с правителството. По думите на заместник-министъра такова се очаква да бъде постигнато скоро.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.