Делта-вариантът по-често води до пневмония при бебетата, преболедувалите поне 6 месеца с антитела

https://crimesbg.com/regionalni/delta-variantat-po-chesto-vodi-do-pnevmoniya-pri-bebetata-preboleduvalite-pone-6-meseca-s-antitela/44601 Crimesbg.com
Делта-вариантът по-често води до пневмония при бебетата, преболедувалите поне 6 месеца с антитела
 

 


 

Имунитетът им е по-траен от този на новородените с придобити по време на бременността антитела – при тях се губят за период между 3 месеца и половин година, показва проучване на медиците от болница “Токуда”

 

 

 

 

Имунитетът на бебетата, преболедували COVID-19, e по-дълготраен от този на децата, придобили антитела от майките си по време на бременността.

Това показва проучване на екип от медици от болница “Токуда” начело с д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология там. То обхваща над 25 деца, родени в болницата от миналия септември до юни тази година, и проследява имунитета им в период от 3 и 6 месеца след раждането. Изследвани са две групи – такива, родени с антитела, придобити от майките им, които са боледували по време на бременността, както и такива, разболели се малко след раждането си. Резултатите ще бъдат представени на предстоящ през октомври Конгрес по неонатология.

“Заключението е, че преболедувалите имат по-дълготарен имунитет и защита, докато новородените, които се раждат с антитела, към шестия месец в над 90% вече не отчитат такива”, каза пред “24 часа” д-р Масларска.

В едва 2 до 4%

от случаите

коронавирусът

може да премине

през плацентата

и да зарази

бебето,

докато то е още в утробата на майката. Но по отношение на антителата, за щастие, случаят е обратен – тези, които майката образува, когато прекара заболяването, в голяма част от случаите преминават и в кръвта на бебето.

“При над 95% от тези над 25 деца, които включихме в проучването, се установиха антитела за прекарана COVID инфекция, т.е. те имаха преминали антитела”, обясни неонатоложката. Децата, обхванати в изследването, са родени между 3 и 6 месеца от боледуването на майката.

Въпреки малката вероятност това да се случи, в болницата имат и

дете, родено с

вируса на COVID

Заедно с него в проучването е обхванато и друго новородено, разболяло се 20 дни след раждането си.

“Тези, които имаха антитела в резултат на боледуването на майките им, между 3-и и 6-и месец в над 90% от случаите вече нямаха антитела, които да ги защитават от COVID. Децата, които бяха заразени и преболедували, имат антитела и след 6-ия месец. Това дава основание да се смята, че преболедувалите имат добър имунитет срещу вируса, включително при много малки деца и новородени, при които имунитетът не е съвършен”, обясни д-р Масларска. 

Зачестен прием на разболели се от COVID бебета и малки деца отчитат в “Токуда” през последния месец и половина. Сега

преобладават

тези на възраст

от 20 дни до 5-6

години, докато

преди август

потокът от деца

пациенти е бил в

тийнейджърска

възраст

Промяната се дължи на делта-варианта, който в голяма степен поразява младите неваксинирани и неболедували, сред които са и самите родители.

“Определено зачестяват случаите. Повече са и малките деца, кърмачетата до 1 г. и новородените, тъй като много от родителите им не са преболедували и ваксинирани. Сега се заразяват много от младите хора и тези родители го предават и на децата си. Най-малките ни пациенти обикновено са от 20-дневна възраст нагоре, когато вече са имали и малко повече контакти, това допринася да се заразят”, категорична е д-р Масларска.

Тя очаква случаите да скочат с тръгването на децата на училище и детска градина.

При сегашната вълна децата боледуват по-тежко. Новородените например

често вдигат

температура и

я поддържат известно време, което не е характерно за тях попринцип. Наред с останалите типични за възрастните симптоми – липса на апетит, повръщане, диария, сега децата правят и по-често пневмонии, което не беше характерно в предишните вълни, отчита лекарката.

 

 

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.