Ето как Пловдив отбеляза Деня на независимостта (снимки, видео)

https://crimesbg.com/regionalni/eto-kak-plovdiv-otbelyaza-denya-na-nezavisimostta-snimki-video/44605 Crimesbg.com
Ето как Пловдив отбеляза Деня на независимостта (снимки, видео)
 

 


 

Пловдивски кокони, наредени в шпалир, посрещнаха цар Фердинанд в Пловдив след обявяването на Независимостта. Целият Гроздов пазар в града бе изпълнен с хора – музиканти, политици, граждани.

Царят (Сава Куфаров) пристигна с каляска, придружен от престолонаследника си. Кметът на Пловдив Петко Георгиев (така се е казвал тогава градоначалникът – б.а.) рапортува на негово величество. След това –-ти пехотен полк, представляван от комитет „Родолюбие“ приветства монарха. Той ги поздрави.

 

 

 

„А, забравиха да му кажат „ваше величество“, тутакси забеляза бившият областен управител Андон Андонов, виден пловдивчанин, който беше сред гражданите.

Музиката на Биг-бенд „Пловдив“ озвучи площада, който сега е именуван „22-ри септември“. 

„За нас е голямо вълнение да пресъздадем атмосферата от онези славни времена“, обясни Веселин Петков, председател на комитет „Родолюбие“. Именно той рапортува на Фердинанд.

Областният управител Ангел Стоев, председателят на общинския съвет Александър Държиков, общинските съветници Румяна Толова, Йордан Василев и Ангел Иванов бяха сред дошлите да почетат годишнината. Сред тях се забелязваха адвокат Елена Гунчева от „Възраждане“ и местната лидерка на ИТН Николина Деспотова.

„Дълги години този ден не беше отбелязван. Дори беше забранено да се чете манифестът, с който Фердинанд е обявил независимостта на България“, припомни Андон Андонов. 

 
Ето как Пловдив отбеляза Деня на независимостта (снимки, видео)
 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.