Евродепутати се срещат с президента и премиера заради върховенството на закона

https://crimesbg.com/regionalni/evrodeputati-se-sreshtat-s-prezidenta-i-premiera-zaradi-varhovenstvoto-na-zakona/44770 Crimesbg.com
Евродепутати се срещат с президента и премиера заради върховенството на законаЕвропейски депутати пристигнаха в България, за да оценят спазването на върховенството на закона, като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС.Делегацията за двудневното посещение се състои от общо 23-ма души. В нея влизат 7 евродепутати – по един от всяка политическа група в Европейския парламент. Всички те са членове от Мониторинговата група към Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), в която не веднъж се състоя дебат по темата. Останалите 16 души са експерти, също от Европейския парламент.

Ръководител на делегацията е нидерландката София ин’т Велд от „Обнови Европа“, която е и председател на Мониторинговата група.

Останалите евродепутати са: Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

По време на първото си посещение в България членовете на LIBE ще се срещнат с различни организации на гражданското общество, както и с висши държавни и правителствени служители.

Предвидени са срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на правосъдието Янаки Стоилов, на културата Велислав Минеков, вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов, главния прокурор Иван Гешев, омбудсмана Диана Ковачева и депутати от последното Народното събрание.

Очаква се членовете на ЕП да повдигнат пред тях въпроси, свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите и борбата с корупцията.

Дни по-рано евродепутатите посетиха Словакия. В Братислава те се срещнаха със семействата на убития журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, както и с представители на гражданското общество, включително НПО и журналисти.

Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, бе създадена през юни 2018 г. след убийствата на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. С мандат до 31 декември 2021 г., Групата съсредоточава работата си върху заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и върху борбата с корупцията в ЕС, във всички държави членки.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.