Градушка унищожи цялата реколта в две села в община Любимец

https://crimesbg.com/regionalni/gradushka-unishtozhi-cyalata-rekolta-v-dve-sela-v-obshtina-lyubimec/44452 Crimesbg.com
Градушка унищожи цялата реколта в две села в община ЛюбимецГрадушка е нанесла 100 процента поражения върху лозята в селата Белица и Лозен, община Любимец, съобщиха от областната администрация в Хасково. Днес областният управител инж. Минко Ангелов и заместникът му Мартин Узунов са извършили оглед на засегнаните земеделски площи, съобщи БТА.

Фермерът Николай Димитров е разказал пред екипа и с участието на директора на областната дирекция „Земеделие“ Валентина Делчева, че е погубена цялата му реколта от грозде, като загубата му ще възлиза на около 25 000-30 000 лв. В землището на село Лозен 1400 дка. лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира също са с щети на 100 процента, тъй като едва преди два дни е започнала беритбата на грозде.От регионалната структура на агенцията за борба с градушките са казали в отговор на запитване, че в района са били изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят. В свиленградското село Момково също са били нанесени поражения върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.

От пресслужбата на държавната управа посочиха още, че в разговор на областния управител със зам.-министъра на земеделието Явор Гечев последният е уверил, че стопаните ще бъдат обезщетени след като междуведомствена комисия опише щетите.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.