Калоян Паргов: Трябва да се работи активно и бързо за спасяването на „Топлофикация София“

https://crimesbg.com/regionalni/kaloyan-pargov-tryabva-da-se-raboti-aktivno-i-barzo-za-spasyavaneto-na-toplofikaciya-sofiya/46460 Crimesbg.com
Калоян Паргов: Трябва да се работи активно и бързо за спасяването на „Топлофикация София“
 

 


 

Не можем да оставим дружеството да затъва повече, категоричен е общинският съветник от „БСП за България“ ген. Иван Мечков

Ръководството на Столична община и на „Топлофикация София“ трябва да работят много активно за реализирането на преговори с правителството с цел компенсиране на увеличените разходи за газ на дружеството. Губенето на време ще е за сметка на всички столичани. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет посветени на проблемите на Топлофикация София, свързани с поскъпването на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г.

 

 

 

Той беше категоричен, че общинските съветници от „БСП за България“ подкрепят предложението за създаването на работна група, която да води преговори с правителството, защото проблемът касае софиянци. „Но нека да е ясно, че отговорността е на ръководството на Столична община и „Топлофикация“. СОС, като принципал, трябва да даде много кратки срокове на ръководството или да се справи с проблемите и да върви към реализация на крайната задача, или да си заминава“, заяви лидерът на столичните социалисти.

Паргов припомни, че преди 3 години общинските съветници са постигнали исторически консенсус по предложение на БСП, в който са се обединили около това да се направи пълен технологичен и финансов одит на дружеството, като се върви към въвеждане на външен мениджмънт с оглед по-ефективното му управление. „Той трябваше да подобри и когенерационните мощности, правейки ги високоефективни, поне в съотношение 1:1 – топлинна и електрическа енергия“, обясни той.

„БСП направи всичко възможно това да се случи. Но беше загубено повече от година в търсене на консултанти и опции. А в момента сме в окото на бурята. На прага на отоплителния сезон всички софиянци са застрашени от една социално-икономическа криза, вследствие не само на COVID-пандемията, но и на случващото се на световните пазари на енергоносители“, изтъкна Калоян Паргов.

„Мантрата, че дружеството няма да спре да работи, е много хубава. Но от данните, изнесени от ръководството е видно, че проблемът с наличните ресурси е сериозен, предвид покачването на цената на газта и зелените сертификати. Решени сме да намерим краткосрочен вариант и мерки за решаване на този проблем“, обясни Иван Таков.

„Спорно е колко социално-поносимата е цена на парното, предвид социално-икономическото състояние на хората. Трябва да внимаваме с тези термини, защото една голяма част от населението на София, а и не само, изпитва голяма трудност при плащане на сметките за енергия, било то за електроенергия или топлоенергия“, допълни общинският съветник от „БСП за България“.

„Не можем да оставим „Топлофикация София“ да затъва повече“, каза от своя страна ген. Иван Мечков. Според него това извънредно заседание е закъсняло. „Трябваше да се направи преди година – две, когато се видя, че дружеството не може да се справя и продължава да затъва“, обясни той.

Ген. Мечков предложи към проекта за решение да се включи точка, която възлага на Управителния съвет на „Топлофикация София“ да предприеме действия за прекратяване на договорите на фирмите – топлинни счетоводители. „Защото ако „Топлофикация“ извършва тази дейност 10-15% от средствата ще отидат в дружеството, като по този начин дълговете му ще намалеят“, аргументира се той.

„Изключително важен е проблемът за бъдещето технологично обновление и развитие на „Топлофикация“, каза от своя страна Альоша Даков.

„Относно изпълнението на консенсусното решение на СОС от април 2021 г., с което дадохме съгласие да бъде получена безвъзмездна финансова помощ от Американската агенция за търговия и развитие за извършване на цялостно проучване, пътна карта за развитие на „Топлофикация“, за технологичното ѝ обновление, зам.-кметът Дончо Барбалов трябва да представя информация“, заяви Даков.

„Изключително важен е проблемът за бъдещето технологично обновление и развитие на „Топлофикация“ в два аспекта. Първият е свързан с възможността дружеството да се модернизира, да се въведат в експлоатация нови високоефективни модерни мощности. Вторият въпрос е свързан с екологичните измерения на дейността на „Топлофикация“ и производството на топлинна и ел. енергия. Всички сме наясно с това, че настоящите мощности все по-трудно покриват действащите екологични стандарти и нямат шанс да отговорят на бъдещите задължителни европейски екологични норми“, каза още той.

Даков постави въпроса на какъв етап е проучването, финансирано от Американската агенция за търговия и развитие и в какъв срок ще има възможност да се обсъди крайният резултат от анализа.

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.