Косово иска чартъри до българското море, ще рекламира Несебър

https://crimesbg.com/regionalni/kosovo-iska-chartari-do-balgarskoto-more-shte-reklamira-nesebar/44493 Crimesbg.com
Косово иска чартъри до българското море, ще рекламира НесебърКосово ще рекламира Несебър и съставните му селища пред гражданите си, за да насочи отново интереса им към перлата на българското Черноморие. За това се договориха кметът Николай Димитров и посланик Делфин Плана в сградата на старото кметство. Негово превъзходителство бе придружен от Мустафе Авдиу, съветник по икономическите и търговски въпроси, и Беким Мисини, втори секретар в посолството, както и от почетния консул на Косово в България Пламен Копчев. Основна тема на разговорите бе туризмът.„Чували сме много за Несебър и за развитието му през последните години.“, заяви посланик Делфин Плана. И сподели, че през 70-те и 80-те години и на няколко вълни през 90-те българският черноморски курорт е бил сред предпочитаните места за почивка на неговите съграждани. През последните десетилетия обаче се отчита отлив на косовските туристи от нашето Черноморие. Според посланик Плана Несебър е особено привлекателен за младите хора, но също така е познат като курорт с добри условия за семеен туризъм. В тази връзка кметът Николай Димитров сподели, че преди няколко месеца Несебър попада в престижна класация на британското списание „Хелоу“, според която българският град е сред 14-те препоръчаните от изданието дестинации, подходящи за семейства с деца.

По повод рекламата на Несебър в Косово гостите изразиха готовност да организират среща с туроператори и с представители на бизнеса.

„Лесно е да се рекламира Несебър като туристическа дестинация, защото предлага високо качество на услугите.“, заяви посланикът на Косово. А кметът на Несебър Николай Димитров подкрепи думите му, като информира присъстващите, че материалната база, която имат морските курорти в Община Несебър, е на европейско ниво – съвременна, модерна, комфортна и с възможности да удовлетвори и най-изискания туристически вкус.

На срещата бе обсъдена и възможността голям турператор да осъществява чартърни полети между България и Косово, с които да се пътува до черноморките ни курорти за около час, а не за 8-9 часа с кола.

Сред разискваните теми бе и сътрудничество в областта на културата като вниманието бе фокусирано върху многобройните фестивалите в Несебър и възможностите за участие в тях на групи от Косово.

Кметът Николай Димитров обърна внимание, че Несебър е побратимен с много градове в чужбина и такива под закрилата на ЮНЕСКО. И даде за пример добрите взаимоотношения в сферата на културата с гръцкия Нея Месемврия и с полския Хожув. По тази линия Димитров и гостите обсъдиха и възможността за сближаване между българския град на ЮНЕСКО и град от Косово, който да интересен със своята вековна история и културни забележителности.

В края на разговора бяха разменени подаръци между страните. Кметът на Несебър получи символа на Прищина, а самият той връчи на госта си рекламни материали и туристически филм за общината. Снимка за спомен сложи финал на срещата.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.