KС отмени няколко текста в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата

https://crimesbg.com/regionalni/ks-otmeni-nyakolko-teksta-v-nakazatelniya-kodeks-i-v-zakona-za-dvizhenie-po-patishtata/46396 Crimesbg.com
KС отмени няколко текста в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищатаKонституционният съд /КС/ отмени няколко текста в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. Единодушно според съдиите тези текстове погазват неприкосновеността на частната собственост, предаде БТА.И по четирите текста, които отмени, КС беше сезиран от омбудсмана Диана Ковачева.

Първият отменен текст касае превозните средства, които са използвани за извършване на престъпление. Според НК те се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са.

Аналогичен е случаят с разпоредбата, която касае случаи, когато „превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на стоките, предмет на контрабандата, се отнема в полза на държавата и когато не е собственост на дееца, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на престъплението“.

До делото в КС се стигна, след като в средата на януари тази година съдът в Люксембург отбеляза, че част от тези текстове противоречат на правото на ЕС.

А в мотивите си КС записа, че всички отменени текстове предвиждат принудително отнемане в полза на държавата на определени категории движими вещи, които са послужили за извършването на престъпление и чийто собственик е лице извън кръга на осъдените за това престъпление.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.