Мая Манолова: В края на 2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв.

https://crimesbg.com/regionalni/maya-manolova-v-kraya-na-2026-g-cenata-na-vodata-v-sofiya-shte-stane-326-lv/44837 Crimesbg.com
Мая Манолова: В края на 2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв.
 

 


 

„В края на новия петгодишен период 2022-2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв., но „Софийска вода“ не представя бизнес плана. Общественото обсъждане с дружеството продължи един час и десет минути с презентация, вместо бизнес план, а засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. „Софийска вода“ е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 г.“ 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук днес, след края на общественото обсъждане с дружеството за новия му бизнес план, информира пресцентърът на платформата.

 

 

 

Основният въпрос към „Софийска вода“ е свързан с увеличението на цената на водата, се посочва в съобщението. По думите на Манолова, дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно, е обяснила тя, предава БТА.

„Тринайсет от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 млн. лв. допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017 – 2021 г. и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства“, е казала също Мая Манолова, цитирана в прессъобщението.

Тя е изпратила сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със „Софийска вода“, пише в текста. В сигнала се подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.