Онлайн активността на децата увеличава рисковете от самоубийство

https://crimesbg.com/regionalni/onlayn-aktivnostta-na-decata-uvelichava-riskovete-ot-samoubiystvo/44379 Crimesbg.com
Онлайн активността на децата увеличава рисковете от самоубийствоОнлайн активността на децата и тийнейджърите може да увеличи рисковете от самонараняване или самоубийство, сочат данни от американско проучване, цитирано от ЮПИ.Младите хора на възраст между 10 и 16 години, които имат достъп до съдържание, свързано с кибертормоз, незаконни наркотици, секс и депресия, са два пъти по-склонни да посегнат на живота си, според изследването на учени от американския Национален център за контрол и превенция на нараняванията. Той е част от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

Текстът и снимките, които съдържат реч на омраза и препратки към самоубийство и самонараняване, също могат да бъдат потенциално опасни фактори.

Американските учени са изследвали онлайн активността на 227 млади хора, за които се смята, че са изложени на риск от самоубийство, пише БТА.

Поведението им е сравнено с това на повече от 1100 души, за които няма подобна опасност.

Наблюдението е извършено в периода юли 2019 г. и май 2020 г. Онлайн активността е контролирана чрез специални програми за безопасност, разработени за учебните заведения от американска компания.

Оказва се, че при участниците, които са започнали или са участвали в дискусии за депресия, вероятността да помислят за самоубийство е с 82% е по-голяма. При тези, които говорят за самонараняване или преждевременно слагане на край на живота, рискът да извършат подобно нещо е със 76% по-висок.

При младите хора, използвали или споделяли сексуално съдържание или изображения на кибертормоз или насилие, вероятността да посегнат на живота си е с до 50% по-голяма спрямо тези, които не са имали достъп до подобна информация.

„Самоубийствата и самонараняванията при младежите са основни проблеми на общественото здраве, като те се увеличават през изминалите две десетилетия“, казва съавторът на изследването доктор Стивън Съмнър. Според него повишеното внимание към онлайн активността на децата може да помогне на родителите да предотвратят тежки инциденти.

Самоубийствата са втората основна причина за смърт при децата и тийнейджърите на възраст между 10 и 18 години в САЩ, според данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Процентът на посегналите на живота си в тази възрастова група се е увеличил с повече от 60% през последните двадесет години.

За същия период посещенията в спешното отделение заради самонараняване сред младите хора, са се увеличили с близо 90%. По време на пандемията тези случаи са зачестили.

Данните от проучването са публикувани онлайн в „Списание на Американската медицинска асоциация“.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.