Петър Илиев е плагиат, освобождават го от Софийския университет

https://crimesbg.com/regionalni/petar-iliev-e-plagiat-osvobozhdavat-go-ot-sofiyskiya-universitet/45676 Crimesbg.com
Петър Илиев е плагиат, освобождават го от Софийския университет
 

 


 

Ректорът е отправил искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие

Има данни за плагиатство в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“, показва проверка на Етичната комисия на Софийския университет.  Петър Илиев беше предложен първо за правосъден, после за вътрешен министър в проектоправителствата на „Има такъв народ“, които не бяха гласувани.

 

 

 

По повод многобройни журналистически запитвания отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да съобщи следното:

Във връзка с постъпили сигнали Етичната комисия на Софийския университет извърши проверка по реда, предвиден във Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийския университет.

Въз основа на резултатите от проверката Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ. 

Пълният текст на становището на Етичната комисия на СУ вижте тук

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.