Проф. Троянова: Онкологичната смъртност е по-висока заради пандемията

https://crimesbg.com/regionalni/prof-troyanova-onkologichnata-smartnost-e-po-visoka-zaradi-pandemiyata/44406 Crimesbg.com
Проф. Троянова: Онкологичната смъртност е по-висока заради пандемията„По време на пандемията особено в началото, голяма част от онкоболните трябваше да отложат своето лечение. Всъщност пандемията се отрази върху профилактиката на злокачествените заболявания, върху скрининга, диагностиката и лечението“, каза пред БНР проф. Петранка Троянова от Медицински университет – София.

„За съжаление бяха отложени различни диагностични мероприятия във връзка с уточняване на онкологичните заболявания. В един период бяха спрени плановите операции и отложени, лъчелечението и системната терапия.Това доведе в един момент на спад на броя на заболелите, а след това този брой нарасна. И се оказа, че пациентите идват в по-напреднал стадий на рак, за съжаление.

Увеличиха се случаите на трети стадий на рак на гърдата, това доведе до трудности в лечението и очакваме да се увеличи онкологичната смъртност заради пандемията“, посочи още проф. Троянова.

По думите й положителното е, че последните 20 години има доста таргетни терапии в онкологията. Тези таргетни медикаменти повлияват благоприятно заболяването:

“ Много от тези таргети са свързани с генетични дефекти, и тези генетични изследвания ни позволяват да открием дефекта, или таргета, така че те имат огромно приложение в областта на онкологията“, заяви още проф. Троянова по време на 20 – то издание на форума на фондацията – „Медии, общество, семейство, традиции“.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.