Тежката форма на Ковид-19 може да „подмами“ имунната система да се самоатакува

https://crimesbg.com/regionalni/tezhkata-forma-na-kovid-19-mozhe-da-podmami-imunnata-sistema-da-se-samoatakuva/44843 Crimesbg.com
Тежката форма на Ковид-19 може да „подмами“ имунната система да се самоатакува
 

 


 

Тежката форма на Ковид-19 може да „подмами“ имунната система да произвежда така наречените автоантитела, които имат потенциала в крайна сметка да атакуват здрави тъкани и да причиняват възпалителни заболявания, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

Авторите му от Станфордския университет са открили автоантитела в кръвните проби на приблизително 50 процента от 147-те пациенти с Ковид-19, които са изследвали, и при по-малко от 15 процента от 41 здрави доброволци. При 48 пациенти с Ковид-19 изследователите са взели кръвни проби през различни дни, включително в деня на приемането им в болница, което им е позволило да проследят развитието на автоантителата, предава БТА.

 

 

 

„В рамките на една седмица около 20 процента от тези пациенти са разработили нови антитела към собствените си тъкани, които не са били налични в деня на приемането им“, отбелязва ръководителят на изследването д-р Пол Ац в съобщение за пресата.

Експертът отправя призив към хората да се ваксинират.

„Човек не може да знае предварително, че когато се зарази с Ковид-19, ще го прекара леко. В случай че развие тежка форма, той може да си създаде проблеми за цял живот, защото вирусът може да отключи автоимунитет. Не сме изследвали нито един пациент достатъчно дълго, за да знаем дали тези автоантитела все още са там година или две по-късно“, казва специалистът, но отбеляза, че е възможно да се развие автоимунно заболяване.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.