Тикви заринаха село на 60 км от Пловдив, народът пълни багажници (снимки)

https://crimesbg.com/regionalni/tikvi-zarinaha-selo-na-60-km-ot-plovdiv-narodat-palni-bagazhnici-snimki/44651 Crimesbg.com
Тикви заринаха село на 60 км от Пловдив, народът пълни багажници (снимки)
 

 


 

Могили от тикви се издигат на централния път в село Горски извор. Хора с автомобили спират и пълнят багажници. Гледката е смайваща.

По тротоари, огради и дори по прозорците на къщите са наредени огромни „екземпляри“. Някои тежат над 10 кг. Хора спират и купуват като луди, видя 24plovdiv.bg.

 

 

 

Селото е на 60 километра от Пловдив. През него се минава на път за Хасково и Свиленград, а тези, тръгнали за Маказа, отбиват преди входа на Горски извор. 

„Годината беше благодатна към тиквите. Родиха се много и най-важното – понеже лятото беше много горещо, слънцето ги наля със захар“, обяснява производителка. Тя е отгледала 15 декара и е изкарала над 40 тона. Отрупала е целия път около къщата си с цигулки и бели тикви. „Сладки са като мед. Режеш и печеш, без да слагаш грам захар. Много са полезни за бъбреците и перисталтиката“, казва производителката. Но допълва, че хамалогията е голяма. Само да ги откъснеш, пренесеш и наредиш, оставаш без ръце, твърди тя.

Цигулките вървят по 60 ст. за килограм, а белите – по левче. „Те са по-скъпи, защото от декар излизат 500 кг, а от продълговатите – 2-3 тона. Белите са идеални за рачел“, казват в Горски извор. Хората се надяват да изкарат добри пари, за да си посрещнат нуждите през зимата. Повишението на цените, които напоследък галопират при повечето стоки, не подмина и тиквите. Миналата година цигулките са били по 50 ст. за килограм. Сега са с 10 ст. отгоре. Средна тиква излиза около 2,50 лева.

„До Коледа ще свършат. Миналата година ги продадохме по-рано и мнозина останаха разочаровани, че навръх християнския празник не могат да си направят тиквеници“, обясни стопанка.

В това време няколко коли спряха до камарите и започнаха да пазаруват на едро. Някои си спомниха разказа на Елин Пелин и неговия герой Душко Добродушков.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.