В София Ицо Хазарта срещу Борисов и Нинова, Христо Иванов срещу Пеевски във В. Търново (Обзор, графика)

https://crimesbg.com/regionalni/v-sofiya-ico-hazarta-sreshtu-borisov-i-ninova-hristo-ivanov-sreshtu-peevski-vav-v-tarnovo-obzor-grafika/46747 Crimesbg.com
В София Ицо Хазарта срещу Борисов и Нинова, Христо Иванов срещу Пеевски във В. Търново (Обзор, графика)
 

 


 

А Христо Иванов среща Пеевски във Велико Търново

 

 

 

Медиците на първа линия в битката с COVID с мощно лоби – в листите на ГЕРБ освен проф. Костадин Ангелов вече е и проф. Асен Балтов

Знакови имена обаче излизат от политиката

Тежки политически битки се очертават на 14 ноември в някои градове, където знакови лица застават едно срещу друго за изборите.

Политическата интрига се заплете вчера с включването в кандидатдепутатската надпревара на Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Популярният рап изпълнител ще е водач на листата на “Продължаваме промяната” в столичния 25-и МИР.

Този район е известен като лидерския, защото от него се кандидатират председателите на ГЕРБ и на БСП – Бойко Борисов и Корнелия Нинова. А на тези избори тук ще играе и шефът на ВМРО Красимир Каракачанов.

“Изправи се БГ! Ние идваме!” също пускат тежка артилерия – адвокат Николай Хаджигенов. И Слави Трифонов изпраща в тази битка юрист – шефа на правната комисия в 46-ото НС Андрей Михайлов.

“Демократична България” пък залага на основателката на платформата “Майко мила” Елисавета Белобрадова, позната още като Летящата Козила. На изборите през юли тя бе първенец по преференции за ДБ и успя да размести листата в 23-и МИР със 7805 лични гласа, качвайки се от 10-о на второ място.

Включването на Хазарта в листите на “Продължаваме промяната” изненада мнозина. Певецът винаги е бил политически активен с коментари и постове във фейсбук, но допреди две години знаково даваше рамо на тясното дясно – първо на ДСБ, после на Реформаторския блок, след това и на “Демократична България”. По време на предизборната кампания за местния вот през 2019 г. обаче той пя на кандидат от ГЕРБ в Самоков и отнесе сериозен хейт от симпатизанти на ДБ. В отговор обяви, че ДБ вече нямат човек в “Ъпсурд”, правейки препратка към култовото си парче “Имам човек”.

Сега Хазарта обяви лично във фейсбук включването си в листите на “Продължаваме промяната”. Обадил му се Кирил Петков с покана за среща, говорили 2 часа. Познавам доста български политици и честно казано – бях изненадан. Изненадан както от начина, по който този човек разсъждава, така и от факта, че за първи път виждам подобна личност в българския политически живот, споделя рапърът.

Той разказва, че има хубав живот и успешен бизнес, многобройни почитатели, които купуват албума му. И дължал всичко на страната си и на българите. “Истината е такава – ако не е България, аз съм никой”, пише Хазарта. Изкарваш пари, гледаш си кефа и си живееш живота. Да, ама в България има много неща, които не ти харесват. (…) Изпитвам истински ужас от мисълта, че един ден ще се обърна назад и ще видя как никога не съм посмял да рискувам своя хубав живот в името на нещо по-голямо и важно. Никога не се опитах да помогна на страната, която ми даде всичко, а аз не ѝ дадох нищо. Седя и си казвам – не се занимавай с идиоти. Да, но идиотите нямат нищо против да се занимават с мен. С децата ми, с близките ми, с приятелите ми. С хората, заради които ме има мен, споделя още Хазарта.

Преди да вземе решението си да се включи в листите на ПП, той обстойно проверил кой е Кирил Петков и какво е свършил като служебен министър, разговарял и с Асен Василев.

Още едно атрактивно име изскача от първите места в листите на ПП, където основните играчи са икономисти – рали състезателят Димитър Илиев става водач в Кърджали.

Лидерът на ДБ Христо Иванов пък се отказва от лидерското състезание в 25-и столичен МИР, за да влезе в една още по-знакова за “Демократична България” битка – срещу Делян Пеевски във Велико Търново. Всичките си кампании досега ДБ структурира върху две основни теми – съдебната реформа и отстраняване на ДПС. А в отминалия 46-и парламент престрелката между хората на Иванов и на Мустафа Карадайъ се превърнаха в истинска война.

А ГЕРБ в старопрестолната столица отново залага на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, който ще води отново и във Варна.

И тъй като COVID епидемията беляза всички избори през тази година, на фона на четвъртата вълна силно позитивно се приема включването в листите на ГЕРБ-СДС на още едно от знаковите имена в държавата в борбата с този вирус – на бившия шеф на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Той ще е втори в 23-и столичен МИР. Така чрез групата на Бойко Борисов медиците на първа линия ще имат силно лоби в парламента в момент, в който предстои приемането на бюджета за следващата година.

 

Професорите Балтов и Ангелов ще имат за свой основен опонент в парламента проф. Андрей Чорбанов, който отново ще води листа на “Има такъв народ”.

Знакови имена за политиката остават извън листите. Бившата шефка на ПГ на ГЕРБ и депутат от 2009 г. насам от Смолян Даниела Дариткова няма да се бори за нов мандат. С пост във фейсбук вчера тя обяви, че се оттегля, защото в тази сложна епидемична обстановка смята, че ще е по-полезна като лекар. Дариткова е заменена като водач на листата от Смолян от своя колега – д-р Красимир Събев.

В листите на ГЕРБ по собствено желание вече не е и колоритният пловдивски политик и бивш седесар Спас Гърневски. Депутат няма да е и бившата зам.-министърка на образованието и ексшефка на ресорната парламентарна комисия Милена Дамянова.

Водач на листа на ДПС този път няма да е журналистката и пиар на партията Велислава Кръстева. Тя не влиза изобщо в листата на ДПС в Плевен, където бе водач на изборите през юли.

Като независим кандидат за парламента от Бургас пък ще се бори Петър Низамов – Перата. Той нашумя по време на първата бежанска криза, когато организира отряди за охрана на границата, последвани от серия “граждански арести”. През пролетта на 2017 г. в социалните мрежи изтече клип, който показа как трима мигранти са вързани със свински опашки и ритани от хората на Низамов. Прокуратурата повдигна обвинение срещу него, но съдът го  оправда, тъй като не бяха събрани достатъчно доказателства, уличаващи Перата в насилие. Година по-късно неизвестен го простреля пред дома му в бургаския жк “Изгрев”.

Низамов смята, че е станал популярен по-скоро покрай инициативите, които развиват двете му неправителствени организации Български юридически комитет за защита на гражданите и “Свободна Европа”. Първата оказвала безплатна правна помощ на бедни семейства, чиито деца били отнемани от социалните заради липса на финанси, а втората организирала протести и различни инициативи.

През 2019 г. Низамов се кандидатира за общински съветник в Бургас, отново като независим. Събра едва към 900 гласа и не влезе в местния парламент.

 

Основните играчи за парламента – на втората страница на е-бюлетината и след № 23

Само ДПС с шанс да е отпред заради еднаквия номер на листата и кандидат-президента

Почти всички големи партии и коалиции, които бяха част от 46-ия парламент, вероятно ще бъдат изписани на втората и на третата страница на електронната бюлетина за вота за народни представители. Причината е, че на 14 ноември изборите ще са две в едно, а според Изборния кодекс водещ е вотът за президент и вицепрезидент.

Така утре в Централната избирателна комисия първо ще се проведе жребий за номерата в бюлетината за президентския вот. А след това – втори, който ще е само за партиите и коалициите, регистрирани единствено за участие в парламентарните избори.

 

Ако в първия бъдат изтеглени номерата от 1 до 23 – колкото са регистрираните за президентските избори, във втория те ще започнат от номер 24 до 36. Във втория жребий ще участват 8 партии и 5 коалиции, става ясно от решението на ЦИК.

Партиите и коалициите, регистрирани и за двата вота, ще бъдат с един и същ номер в двете бюлетини. Това са общо 14 формации, показва справка на сайта на ЦИК, след като ГЕРБ, “Демократична България” и БСП имат регистрация и за президентските избори, но няма да издигат свои кандидати, а заявиха подкрепа за независими. Така те няма да участват в разпределението на номерата в първия жребий.

Обичайно на една страница на електронната бюлетина има 13 позиции, тоест това означава, че ГЕРБ, “Демократична България”, БСП, “Има такъв народ”, “Изправи се БГ! Ние идваме!”, които бяха представени в последния парламент, ще се паднат на втората или третата страница на електронната бюлетина. На първата страница от парламентарно представените партии и коалиции в 46-ия парламент шанс има да е само ДПС, които издигат своя кандидатпрезидентска двойка.

 

Колко страници ще има електронната бюлетина за двата вота, предстои да стане ясно в следващите дни. Вероятно тази за президент и вицепрезидент ще е от две страници, а е-бюлетината за парламентарните избори е възможно да достигне до три – в районите, в които всички регистрирани за вота 20 партии и 7 коалиции са подали кандидатски листи.

Този казус не съществува за хартиените бюлетини, които са на една страница. С тях обаче на 14 ноември ще се гласува само в секциите с под 300 избиратели.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.