Версия на МВР: Разстрелът на Тинето поръчан от Испания (Обзор)

https://crimesbg.com/regionalni/versiya-na-mvr-razstrelat-na-tineto-porachan-ot-ispaniya-obzor/46213 Crimesbg.com
Версия на МВР: Разстрелът на Тинето поръчан от Испания (Обзор)
 

 


 

Убитият до стадиона на “Левски” Георги Христов пуснат предсрочно от затвора

 

 

 

Колата на килъра опожарена

 
Георги Христов отивал на фитнес, когато бил убит.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

 

Георги Христов отивал на фитнес, когато бил убит.

 

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Версия, че разстреляният в сряда Георги Христов-Тинето е бил поръчан от Испания, проверява полицията, научи “24 часа” от важен човек в МВР. 44-годишният мъж, осъждан за убийство, бе гръмнат с няколко куршума минути преди 8 ч сутринта в двора на стадион “Георги Аспарухов” в София.

 

Тинето минал през входа на съоръжението и се запътил към фитнеса. Говорел по телефона, когато го застигнал автомобил фолксваген. В следващите няколо секунди към тялото на мъжа полетели куршуми.

 

Бил поразен 4-5

 

пъти в торса и

 

един в ръката

 

Куршумът пронизал и мобилния телефон на мъжа. За всеки случай убиецът пуснал и един контролен в главата.

 

След това избягал и запалил колата. Тя била открита в района зад магазин от голяма верига. Оказало се, че е крадена преди 2 месеца от столична автокъща.

 

Трупа на Тинето пък открили деца, които отивали на тренировка по художествена гимнастика. Те бързо съобщили в полицията. За минути на място пристигат няколко патрулки. Цялото ръководство на столичната полиция начело с директора старши комисар Калоян Милтенов също идват на местопрестъплението.

 

“В 7,54 ч сутринта на телефон 112 е получен сигнал за намерено лице в безпомощно състояние до фитнес центъра на стадион “Герена”. Установено е, че се касае за лице, което най-вероятно е убито. Става въпрос за 44-годишен мъж, който по първоначална информация е прострелян”, каза пред медиите Милтенов и потвърди, че убитият е с множество криминални регистрации. Обясни и че най-вероятно запалената кола е на убиеца.

 

За да бъде открит, полицията

 

търси записи от

 

камери в района

 

Те ще проверяват целия маршрут на автомобила, за да видят дали някъде не се вижда ясно лицето на мъжа, дръпнал спусъка.

 

Засега водещата версия е, че убийството на Тинето е поръчано от Испания. Мъжът редовно е отскачал до кралството в последните месеци. Смята се, че е възможно там да се е занимавал с кражби и грабежи. Официалният му бизнес в страната бил транспортен. Не се изключва да е превозвал и дрога.

 

Изборът на дестинация надали е случаен. Именно в Испания Тинето е заловен през 2007 г., след като 5 години е издирван за грабеж, придружен с убийство. Той е извършен на 18 февруари 2002 г. в Харманли.

 

Тогава престъпникът заедно с Мюмюн Мюмюн-Мечката и Георги Машев нападат служебния форд на турска текстилна фабрика и задигат 47 092 лв. Обирът е добре подготвен – бандитите са следили колата и знаели добре, че с нея ще бъдат превозени изтеглени от банката средста за заплати на работниците във фирмата.

 

Мюмюн, Машев и Христов решават да инсценират катастрофа, като се блъскат в служебния автомобил, за да го спрат. Секунди по-късно двама от тях обсипват с куршуми форда, в който се намират главният счетоводител на предприятието Георги Демирев, касиерката Златка Христова и шофьорът Фикрет Тасим. Апашите вземат една от двете торби, пълни с пари, и изчезват. На място в колата полицията открива мъртвия счетоводител Демирев, а Христова и Тасим – ранени.

 

Дълго време след грабежа разследването е в задънена улица. Чак след 3 години извършителите на престъплението са разкрити. Властите обявяват, че мозък на удара е бил Мюмюн, а негови помагачи – Машев и Христов.

 

Първи от тях е задържан Мюмюн в турския град Бурса. След два месеца в София е заловен и Машев. Извършителят на убийството Георги Христов обаче изчезва безследно. Обявен е за международно издирване чрез Интерпол, но години наред информация за него липсва. Няма и сигнали от случайни хора, които да разкажат, че са забелязали беглеца някъде.

 

Така мъжът е

 

осъден задочно

 

на доживотен

 

затвор

 

Едва през юни 2007 г. той е задържан в Испания от местните власти. Там лежи 5 години, докато го екстрадират у нас. При връщането му делото е подновено, а Тинето е осъден на 14 години и 11 месеца затвор. Присъдата е произнесена на 7 март 2014 г. До нея се стига, след като Христов си признава и по тогавашното законодателство съдът е длъжен да намали с 1/3 наказанието му.

 

Мъжът е пуснат предсрочно от затвора на 14 февруари 2018 г. Освободил го състав на Софийския градски съд с председател съдия Емил Дечев. Прави впечатление, че и прокурорът Валентин Кирилов е смятал, че Тинето трябва да бъде освободен.

 

По това време му оставали още 2 години и 1 месец решетки, тъй като се приспадал периодът в Испания. Съдът заменил това време с пробация, която изтекла на 24 март м.г.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.