Владимир Зарев е новият носител на наградата „Иван Вазов“ (Обзор)

https://crimesbg.com/regionalni/vladimir-zarev-e-noviyat-nositel-na-nagradata-ivan-vazov-obzor/44718 Crimesbg.com
Владимир Зарев е новият носител на наградата „Иван Вазов“ (Обзор)
 

 


 

Връчи му я президентът Румен Радев в деня, в който отбелязахме както независимостта, така и 100 години от кончината на народния поет

„Вазов издъхна, но не ни изостави. Свещени са неговите думи: „Да живее България“,  каза минути след като получи голямата Вазова награда за духовен принос  специално за „24 часа“ Владимир Зарев – редовен и обичан автор на вестника. Негова съпруга е известната поетеса, писателка и драматург на НТ Мирела Иванова, която години наред беше директор и на музея в родната къща на Иван Вазов.

 

 

 

Тя се дава за втори път – първите й носители са акад. Антон Дончев и Гергина Тончева.

 
Владимир Зарев е новият носител на наградата

Призът, учреден по идея на фондация „Основа-та“, учредена през 2017 г., която съдейства за реализацията на всички инициативи на театъра, е символичен. Наградата е кръгъл метален плакет с лика на Иван Вазов. 

 
Владимир Зарев е новият носител на наградата

Представяйки номинацията на Владимир Зарев, беше съобщено, че той е автор на повести, новели, сценарии, на 14 забележителни романа със запаметяващи се литературни герои, дългогодишен главен редактор на най-авторитетното списание за литература „Съвременник“ (КК „Труд“).

 
Владимир Зарев е новият носител на наградата

„Родее се с творчеството на Вазов, достоен автор и личност“, са аргументите на комитета, номинирал Зарев.

 

„Той укрепва и разширява българското пространство“, добави президентът Румен Радев, връчвайки наградата.

 

В кратко слово преди церемонията Радев поздрави фондацията и театъра за идеята за този приз, каза, че той е храм, в който достойно да отбележим независимостта и заедно с това да се поклоним пред паметта на патриарха Вазов, защото той продължава да ни учи кои сме. „Да имаме Вазовска надежда за доброто бъдеще на родината, да пазим омайната родна реч, словото. Правете го с любов към доброто, към истината и към хората“, призова президентът.

 

„Вазов е с нас. Близо ли сме до завета на Вазов за „братский сговор“?, попита директорът на театъра Мариус Донкин. И призова да застанем с почит, благодарност и любов пред портрета на поета, задавайки си този въпрос. „Многая лета“, пожела Донкин.

 

Програмата по връчването на приза за духовен принос беше изключително стилна и изискана и продължи почти 2 часа. Пловдивската филхармония под диригентството на Максим Ешкенази изпълни световни шедьоври и творби на български класици – например рапсодия „Вардар“ и „Севдана“. Солист беше виртуозният цигулар Светлин Русев. Залата стана на крака, когато на края на концерта музикантите изпълниха българския химн.

 

Достоен поклон както към празника на независимостта, така и към паметта на Иван Вазов. И към новия лауреат, разбира се, коментираше публиката, която надлежно стоеше в салона с маски и през стол.

 
 
 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.