Задържат капитана на „Вера Су“ и втория помощник за 72 ч., повдигат им обвинения

https://crimesbg.com/regionalni/zadarzhat-kapitana-na-vera-su-i-vtoriya-pomoshtnik-za-72-ch-povdigat-im-obvineniya/46524 Crimesbg.com
Задържат капитана на „Вера Су“ и втория помощник за 72 ч., повдигат им обвинения
 

 


 

Прокуратурата ще повдигне обвинение на капитана и втория помощник-капитан на товарния кораб Vera Su, който заседна край местността Яйлата, съобщи пред журналисти окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Двамата моряци ще бъдат задържани още тази вечер за до 72 часа, след което ще бъде внесено искане в Добричкия окръжен съд да им бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража“, предава БТА.

Капитанът на кораба е предал корабните документи на разследващите – корабни дневници на машините и на палубата, 46 сертификата, отнасящи се до кораба и товара, както и трудовите договори на всички членове на екипажа. Документите са описани в протокол за доброволно предаване.

 

 

 

Утре в Добрич се очакват следователи от Националната следствена служба, която поема делото за наблюдение. Следователите ще се запознаят с резултатите от разпитите, които бяха извършени днес пред съдии в Добричкия окръжен съд и ще се реши какви действия ще бъдат предприети.

В момента се разпитват капитана и втория помощник-капитан. Вторият помощник-капитан в момента на инцидента е бил на вахта.

Днес беше получен сигнал от министъра на околната среда и водите Асен Личев за евентуално престъпление, извършено срещу околната среда, посочи Бухчев. Досъдебното производство се води в три направления. Първото направление е за престъпление по транспорта, което изяснява фактите и обстоятелствата около засядането на кораба. Второто направление е дали са действали адекватно служителите на различните администрации. Третото направление е за евентуални нанесени щети на околната среда.

В отговор на въпрос Бухчев уточни, че корабът е аварирал по-скоро заради човешка грешка. „Имаме насока каква е причина за произшествието. По-скоро става дума за човешка грешка“, каза той.

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.