Австралия притиска щатите да сложат край на локдауните заради COVID-19Правителството там планира да спре финансовата помощ за засегнатите от пандемията

Австралийското правителство засилва натиска върху щатските правителства да сложат край на локдауните, въведени заради пандемията, огласявайки планове за прекратяване на финансовата помощ за засегнатите, предава БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.В изявление днес централното правителство посочи, че плащанията за хора, които не могат да работят поради локдауните, ще приключат две седмици след като даден щат или територии достигне набелязания процент ваксинирани. Набелязаната цел е 80 процента от жителите на възраст от 16 години нагоре да бъдат имунизирани с по две дози от ваксината на „АстраЗенека“, „Пфайзер“ или „Модерна“.

През юли ръководителите на щатите и териториите се договориха, че след достигането на това равнище вече няма да е нужно въвеждането на локдаун.

Предвид влошаването на ситуацията в Сидни и Мелбърн заради варианта Делта обаче някои от тези лидери намекнаха, че може да запазят рестрикциите, докато изцяло ваксинираните станат 90 на сто.

Австралийското правителство съобщи вчера, че изцяло ваксинирани са под 53 процента от жителите на страната.

Коментарите са изключени