“Авторитети” в социалните мрежи не могат да заместват експертизата на учените

При всички научни доказателства за ползата от ваксините срещу COVID у нас пак е пълно с недоверчиви и изчакващи хора.

Причините са много, но една от тях е шествието на самозвани авторитети с измислени истории по социалните мрежи.

Не бива да забравяме един факт от историята на цивилизацията – Ренесансът в Европа започва, когато университетите и центровете за правене на наука започват да хвърлят светлина сред безпочвени вярвания, митове, страхове и увлечения.

Трябва да се прави разлика между факти и пропаганда. Много от антиваксърските послания са пропаганда, отделна тема е какви цели преследва, но при всички положения не са общото благо и здравето на хората.

В интервюто с тв журналиста Бойко Василев, което “24 часа” публикува във вчерашния си брой, имаше много интересни и проницателни наблюдения: “Когато след десетилетия професорът попита студента: “Защо се скараха българите през второто десетилетие на ХХI век?”, правилният отговор ще бъде “Заради социалните мрежи и пандемията”. Първото ни започна, второто ни довърши. Мрежите ни затвориха в балони, в които получаваме още от същото. Омразата е по-лепкава от любовта. Коронавирусът подложи на изпитание едно от най-слабите места в българското общество – солидарността. И раздели хората болезнено, по нов начин. Това рикошира в политиката и обществото, където мрежите вече бяха разорали почвата за раздор.”

Социалната мрежа действа като усилвател – когато има добра кауза, разпалва я, когато тръгне манипулация – също я надува.

Никога не бива да забравяме, че авторитетната наука е твърда почва, а “някой нещо написал” в социалните мрежи е паяжина. Ако се оплетем в нея, чакат ни само кризи и разделение.

Коментарите са изключени