Азербайджан и Армения отбелязват една година от шестседмичната войнаАзербайджан и Армения отбелязват първата годишнина от началото на тяхната шестседмична война, в която загинаха повече от 6600 души и която завърши с връщане на обширни територии под контрола на Азербайджан, предаде Асошиейтед прес.

Войници, носещи снимки на другарите си, убити във войната, днес маршируваха в центъра на азербайджанската столица Баку. В Ереван, столицата на Армения, хиляди хора се събраха на военна церемония в мемориалния комплекс „Ераблур“, за да отдадат почит на погребаните там войници, предаде БТА.Външните министри на всяка от двете страни направиха изявления, в които отправиха взаимни обвинения за започването на войната за района Нагорни Карабах.

Нагорни Карабах е в границите на Азербайджан, но от края на сепаратистката война през 1994 г. насам беше под контрола на подкрепяни от Армения сили на етнически арменци.

Според Армения във войната са загинали над 3700 арменци и жители на Нагорни Карабах, а Азербайджан казва, че е изгубил 2900 души.

Азербайджанското външно министерство публикува изявление, в което вини Армения за войната. „На днешния ден преди една година въоръжените сили на Република Азербайджан започнаха ответни мерки, за да се противопоставят на поредната военна провокация от страна на въоръжените сили на Република Армения“, се посочва в него.

Арменското външно министерство, на свой ред заяви: „44-дневната война беше предварително планирана и подготвена военна агресия, чиято цел беше най-накрая да приключи с въпроса за Карабах чрез ликвидиране на арменското население“. 

Коментарите са изключени