Акад. Богдан Петрунов: Трябват ясни инструкции за поставяне на третата дозаЩе трябва да се даде ясна инструкция от Министерството на здравеопазването какще се извършва поставянето на трета доза ваксина, защото все още нямамепромяна на характеристиката на препаратите, за да се постави такава. Тя се прави в цял свят, но не е официализирана.

Това обясни пред bTV акад. Богдан Петрунов.Той добави, че има пряка зависимост между броя на ваксинираните и и смъртнитеслучаи, като у нас данните показват, че 85% от починалите от COVID-19 не са билиимунизирани.

Д-р Гергана Никлова подкрепи думите му, допълвайки, че пациентите се притесняват, но придружаващите заболявания са още една причина да бъде поставена ваксина, а не повод за отказ.

Акад. Петрунов каза още, че се очаква до началото на следващата година ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ да бъдат разрешени и за деца от 5 до 12 години.

„Новият щам не щади децата, той е агресивен, затова и бързахме да се предложи да се направи ваксинацията при децата над 12 години“, допълни д-р Николова.

Коментарите са изключени