Албания и Косово обещаха да засилят сътрудничеството сиАлбания и Косово обещаха да засилят сътрудничеството си въпреки разногласията за инициативата „Отворени Балкани“, лансирана от Албания, Сърбия и Република Северна Македания, съобщи сайтът Екзит.

Албанският премиер Еди Рама посети днес Прищина на фона на военни заплахи от Сърбия, след като Косово предприе ответна мярка като наложи такса за смяна на сръбските регистрационни номера. Той се срещна с премиера Албин Курти, с когото даде съвместна пресконференция, както и с лидери на опозиционни партии, предаде БТА.В светлината на заплахите от страна на Сърбия, Рама подчерта, че е убеден повече от всякога, че инициативата „Отворени Балкани“ трябва да върни напред и че зона за свободна търговия в района ще помогне за икономическото и политическо развитие на включените в нея страни.

Инициативата цели установяване на обща икономическа зона в Западните Балкани. Освен Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина също отказват да се присъединят към нея.

Косово поддържа становището, че инициативата е излишна, като се има предвид Берлинският процес, в рамките на който всички шест страни от Западните Балкани се договориха за създаване на Общ регионален пазар – инициатива с много по-голям обхват, която включва също и всички цели на „Отворени Балкани“.

Днес Рама и Курти създадоха екип за координиране на съвместната работа на двете правителства.

Курти заяви, че двете правителства са провели шест срещи от 2014 г. и са подписали над 150 споразумения, меморандуми и протоколи.

Първата задача на екипа ще бъде да прегледа тези документи и да провери как и дали те се прилагат.

Освен това двете правителства ще проведат седма съвместна среща през втората половина на ноември.

Коментарите са изключени