Ангел Кунчев: Засега не се налага нов локдаунТрудно се доказват фалшиви сертификати за ваксиниране

Все още не е наложително въвеждането на нов „локдаун“, въпреки ръста на заразени с коронавирус, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Toй присъства на награждаването на представители на различни регионални здравни инспекции. В някои области броят на болните е по-висок и ще се обсъди възможността за въвеждане на локални мерки, добави още Кунчев.Неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите, подчерта той. По думите му събирането на децата в училище не е основната причина за нарастване на броя на заразените. Подобна е ситуацията с нарастването на броя на болните и в съседни на България държави. Мерките не се спазват и това ще доведе до повишаване на стойностите, допълни той.

По темата за починалите ваксинирани Кунчев коментира, че изобщо не може да се говори за ваксинален пробив. Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт.

Има сигнали за съмнения за фалшиви сертификати за ваксиниране, които ще бъдат проверявани, въпреки че е трудно за доказване, допълни още той.

Третата доза ваксина не е особено необходима за здрави хора, на средна възраст, каза още Кунчев.

Коментарите са изключени