Анте Хомбургер от ДПА взе наградата „Максим Минчев“ на ЕАНА за качествена агенционна журналистикаНовоучредената награда за качествена агенционна журналистика на Европейския алианс на информационните агенции (ЕАНА) бе връчена на заместник-главната редакторка на ДПА.Анте Хомбургер, заместник-главен редактор и ръководител на новините на германската информационна агенция получи приза за проекта „ДПА – Инфоканал“.

Наградата, която носи името на починалия през 2020 г. генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев, бе връчена в началото на Генерална асамблея на ЕАНА от временно управляващата посолството на България във Виена Албена Гетова.

За нея кандидатстваха още агенциите Франс прес, АНСА и ТАСС, предаде БТА.

„За България е чест наградата на ЕАНА да носи името на българин като Максим Минчев. Аз като негов приятел бих предпочел тази награда да беше приела името му след още много години, но не стана така, за съжаление“, каза пред Генералната асамблея на ЕАНА генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„Максим Минчев, който беше и запален пътешественик, казваше, че да пътуваш по света е възможност да сравняваш. Информационните агенции осигуряват на хора от различни краища на света точно това – възможност да се сравняват. Познанието един за друг е не само възможност за просперитет като използваме добрите практики на другия, но и гаранция за мир“, добави той.

„Седемнадесет години начело на БТА Максим Минчев се посвети на правото на хората да знаят повече един за друг“, каза още Вълчев.

Той припомни, че Минчев организира в София световен конгрес на информационните агенции за бъдещето на новините. „И Максим ни остави задачата да намерим най-доброто бъдеще за новините от информационните агенции. Ние трябва да продължим битката на истинските новини срещу лъжливите новини“.

„Ние трябва да намерим мярката между информацията като право на човека и продукт за продажба на пазара. Ние трябва да ориентираме хората сред океана от новини, за да не се удавят в него. А това е същата смърт за правото на информация като сушата от новини заради цензура. Сигурен съм, че Максим Минчев ще ни помага да намерим отговорите на тези въпроси“, отбеляза Вълчев.

Пред форума беше представен и кратък филм за Максим Минчев, подготвен от БТА, а участниците получиха екземпляр от броя на списание ЛИК, посветено на него./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени