Арест за иракчанин и българин, ескортирали кемпер с 23 нелегални мигрантиЗа по-малко от 2 месеца каналджиите два пъти хванати да прекарват бежанци

20-годишен българин и иракчанин, пребиваващ в страната ни, са задържани по искане на районната прокуратура в Бургас. По данни на прокуратурата те се разследват за два случая на подпомагане на бежанци да преминат нелегално през страната ни. Делото в районния съд се е гледало в неделя, 26 септември, научи 24 часа.Три дни по-рано Златислав от Драгоман и иракчанинът, пътуващи в лек автомобил мерцедес, са спрени при акция на Гранична полиция в местността Босна край Малко Търново.

Спрян за проверка е и кемпер с чужда регистрация, ескортиран от мерцедеса. В него са открити 23 нелегални мигранти – 22 сирийци и един иракчанин. Установено, че зад волана  е бил един от мигрантите.. Те, както и каналджиите, които били в „пилотната“ кола, са задържани в ГПУ-Малко Търново. Образувано е досъдебно производство.

Делото на 26 септември обаче е за друг случай на нелегален трафик на бежанци, осъществен на 6 август т.г. По него българинът и иракчанинът са обвинени, че противозаконно са подпомогнали 31 чужди граждани да пребивават и преминават през територията на страната, с цел да получат облага. Бежанците са били натоварени в камион, засечен на асфалтов път между Малко Търново и Царево.

Коментарите са изключени